Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija: Patentiran uređaj protiv krađe beba u porodilištima

Kako bi se sprečila eventualna zloupotreba, kao što su krađa ili zamena beba u porodilištima, mladi naučnik Komlen Lalović patentirao je uređaj kako bi se odmah na porođaju dokazalo materinstvo.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, radi se o dualnom biometrijskom skeneru otiska prsta, jedinstvenom jer istovremeno skenira dva različita otiska prsta - bebe i majke.

"Na momentu rođenja uzima se otisak deteta i majke. Uređaj šifruje te podatke, pamti ih i izdaje pin kod majci. Kada dođe vreme za izlazak iz porodilišta, majka unosi pin kod u uređaj i pristupa podacima koji su skenirani pri rođenju. Tada majka ponovo radi otisak svog prsta, ali i bebinog, i ako je sve u redu, uređaj daje verifikaciju da je to njeno dete",  objašnjava Komlen Lalović kako uređaj funkciniše.

Pročitajte i Zakon o nestalim bebama do maja 2015.

On pojašnjava da ne postoji mogućnost zamene bebe ili bilo koje druge greške. Nije moguće pristupiti tuđim podacima ili ih obrisati. Time bi se sto odsto garantovao identitet, ali bi se i uvelo sistemsko rešenje u utvrđivanju identiteta novorođene bebe. Mladi doktorand kaže da je interesantno da nigde u svetu biometrija nije počela da se koristi u ove svrhe. Na ideju je došao, kako kaže, pre godinu dana kada je saznao da će postati otac, a biometrija je bila i tema njegovog doktorskog rada.

"Naučno je dokazano da se jedino otisak prsta formira prenatalno, do sedmog meseca trudnoće, i ostaje takav do kraja života, dok se sve ostale biometrije menjaju", kaže Lalović.

Po sinovljevom rođenju dokazao je da njegov uređaj u potpunosti funkcioniše.

"Pošto su bebini prsti mali a otisak karakterističnog oblika, svi su bili skeptični da li je moguće izvršiti njihov prihvat i obradu. Dan nakon Stefanovog rođenja, sa postojećim algoritmima uspeo sam da uradim otisak prsta", priča Lalović.

Pročitajte i Moguće rešenje problema nestalih beba - kamere u porodilištima!

Da bi se ovaj uređaj koristio, potreban je pristanak majke, kao i da ta radnja bude predviđena zakonom u bolnicama Rodoljub Šabić, poverenik za informacije.

Tri velika porodilišta, GAK "Narodni front", porodilišta u Nišu i Subotici, zainteresovana su za njegov izum. Prvo je potrebno uraditi pilot-projekat, koji bi koštao oko 45.000 evra. S obzirom na to da bolnice nemaju taj novac, rešenje se traži u donacijama. To je za "Blic" potvrdila i direktorka GAK "Narodni front" dr Snežana Rakić objasnivši da bi im to pomoglo u radu.

Izvor: Blic

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica