Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji svako sedmo dete ima astmu!

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva, a broj obolelih od te bolesti iz godine u godinu raste, naročito među mlađom populacijom.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkolozu organizovao je za građane besplatne spirometrijske preglede kojima se mogu utvrditi problemi u radu disajnih organa. Procenjuje se da oko pet odsto stanovnika Srbije ima astmu - svako sedmo dete, odnosno svaka dvadeseta odrasla osoba.

Akcija je, povodom obeležavanja Svetskog dana astme, organizovana na platou ispred gradske opštine Zvezdara. Građani su, pored besplatne provere plućnih funkcija, imali priliku da od lekara i stručnjaka iz Zavoda dobiju savete o načinu na koji se treba boriti protiv te bolesti.

Pogledajte i Pobedite astmu pravilnom ishranom

Prema rečima specijaliste za plućne bolesti i tuberkolozu Sofije Vukadinović, astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva, a broj obolelih od te bolesti iz godine u godinu raste, naročito među mlađom populacijom.

"Hronično zapaljenje prouzrokuje hiperaktivnost disajnih puteva, koji dovode do ponavljanih epizoda 'sviranja' u grudima i gušenja, otežanog disanja, kašlja i to posebno noću i u ranim jutarnjim satima", istakla je dr Vukadinović.

Pozivajući se na podatke Globalne inicijative za kontrolu astme, dr Vukadinović je rekla da je u svetu registrovano 300 miliona osoba obolelih od astme, a procenjuje se da će do 2025. godine taj broj biti povećan za oko 100 miliona.


Pogledajte i Astma kod dece: Duvanski dim uzrok rehospitalizacije

"U Srbiji ne postoji precizna evidencija, ali se procenjuje da oko pet odsto stanovnika ima astmu. To znači da je svako sedmo dete, odnosno svaka dvadeseta odrasla osoba obolela od te bolesti", naglasila je Vukadinović i dodala da 95 odsto osoba koje imaju astmu oseti tegobe pre 45 godine.

Objasnila je da je astma uzrokovana kombinacijom genetskih predispozicija i spoljašnjih činioca, koji iritiraju disajne puteve.

"Od spoljašnjih činilaca najčešći su poleni trava, drveća i korova. Takođe, disajni putevi su osetljivi na ekskrete koji luče grinje, bubašvabe drugi insekti. Najčešći siptomi su sviranje u grudima, gušenje, osećaj pritiska u grudima i kratak dah", objasnila je dr Vukadinović.

Naglasila je da se astma, na osnovu stepena kontrole bolesti, deli na dobro kontrolisanu, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu i zaključila da je osnovni cilj lečenja te bolesti postizanje i održavanje kontrole bolesti tokom dužeg vremenskog perioda.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica