Polemika o vakcinama ne jenjava. Iako je izmena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojim se predviđa obavezna vakcinacija za koju nije potreban pisani pristanak roditelja, usvojena, postoji način kako da deca roditelja koji nisu saglasni sa imunizacijom, ostanu nevakcinisana.

"Ukoliko roditelj ne želi da vakciniše svoje dete, potrebno je da to potvrdi svojom pismenom izjavom, a obaveza pedijatra je da se o tome obavesti nadležna sanitarna inspekcija. Ona potom obaveštava roditelje da su u obavezi da vakcinišu dete i, ukoliko to ne urade u roku od 15 dana, plaćaju kaznu od 20.000 do 50.000 dinara. Inspekcija potom poziva u pomoć nadležni Centar za socijalni rad, koji odlazi kod porodice i ima pravo da donese rešenje da zanemarujete razvoj deteta", kaže Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja.

Pročitajte i... Lončar: Obavezna vakcinacija je stvar zdravlja nacije

Predloženim izmenama i dopunama zakona, kako kažu u Ministarstvu zdravlja, suština nije u kaznenoj politici, već u podizanju svesti roditelja o značaju imunizacije za zdravlje njihove dece.

Iz Ministarstva još dodaju da obavezna vakcinacija dece podrazumeva da se ona obavlja samo uz informisanje roditelja o planu kada je potrebno da se po kalendaru imunizacije obavi vakcinacija i ne podrazumeva potrebu da svaki roditelj potpisuje bilo kakvu saglasnost. Obaveza pedijatra je da roditeljima objasni značaj imunizacije. Ne postoji, ni u kom slučaju, bilo kakva prisilna imunizacija niti imunizacija bez prethodne informisanosti roditelja .

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici -YuMama.