Američka plivačka fondacija je 2007. godine uvela takozvanu Make a Splash inicijativu kao odgovor na svakodnevna davljenja dece koja su se dešavala širom ove zemlje.


PROČITAJTE I... Užasavajuće iskustvo jedne mame: Sekundarno davljenje deteta


Dete koje prođe obuku plivanja je za čak 88 odsto sigurnije u vodi nego što bi to bilo bez obuke, tvrde u američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti. Ipak, roditelji su često nemarni po pitanju plivanja. Zbog čega je to tako?

Veliki problem, osim finansiranja obuke, jeste i činjenica da deca roditelja koji ne znaju da plivaju imaju male šense (samo 13 odsto) da savladaju ovu veštinu. 

PROČITAJTE I... Plivanje – dobar izbor za prvi sport

Četvorostruka olimpijska dobitnica zlatne medalje Misi Frenklin spada u tu manju grupu dece. Naime, ona je prošla profesionalnu obuku, iako njeni roditelji nisu znali da plivaju.

"Nisam odrasla u vodi, tako da se nikada nisam osećala bezbedno kada sam se nalazila pored bazena", rekla je Frenklin.

Međutim, njena majka je želala da se Misi oslobodi straha i bude slobodna u vodi, pa ju je slala na časove.

PROČITAJTE I... Plivanje za bebe

"Za plivanje niko nije previše mlad", ističe trener plivanja Brus Gemel.

Mnogi ljudi kažu da je oko druge, treće godine sjajno vreme da dete krene na obuku. Takođe, roditelji ne moraju čekati leto kako bi decu odveli na časove, već preko cele godine postoje mesta u zatvorenom prostoru koja pružaju iste pogodnosti.

PROČITAJTE I... Sinhrono plivanje

Ako se radi o grupnim časovima, stručnjaci savetuju da grupa ne bi trebalo da bude veća od šestoro dece, kako bi instruktor mogao svima da se posveti.

Zahvaljujući plivanju deca grade prijateljstva za ceo život i stiču samopouzdanje, i pomažu svom telu da se pravilno razvija.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.