Nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima privatnih vrtića, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, izjavio je da će u privatne vrtiće biće raspoređena deca koja na konkursu 2015/2016. godine ne dobiju mesta u državnom vrtiću.

Kako je podsetio, na osnovu pravilnika koje je definisalo Ministarstvo prosvete, ekonomska cena vrtića je jedinstvena za teritoriju grada i iznosi 27.700 dinara, a od te cene 80 odsto plaća grad, a 20 odsto roditelji, što je 5.540 dinara, prenosi Tanjug.

"Ako je u gradskom vrtiću cena 27.700, a u privatnom je 40.000 dinara, grad će da subvencioniše 80 odsto ekonomske cene, a razliku do 40.000 platiće roditelji", objasnio je Mali.

Trenutno, kako je istakao, ima između 3.500 i 4.000 nedostajućih mesta u vrtićima na teritoriji Beograda.

"S obzirom da postoji oko 1.500 praznih mesta u privatnim vrtićima, Grad će broj nedostajućih mesta uspeti da prepolovi samo u ovoj godini", izjavio je juče gradonačelnik novinarima u Skupštini grada.

Pročitajte i... Da li je vreme za vrtić?

Kako je naveo, cilj je da što više dece nađe svoje mesto u vrtićima, a reč je o upisu koji će početi u maju ove godine, za septembar.

"Interes grada Beograda je očit, jer bi za tih 1.000 do 1.500 nedostajućih mesta koja su već prazna u privatnim vrtićima, morali da izdvojimo oko 10 do 12 miliona evra da izgradimo te vrtiće i onda bi se iz godine u godinu, stalno bavili izgradnjom vrtića, a s druge strane uvek imali isti broj nedostajućih mesta", naveo je on.

Prema njegovim rečima, privatnici će zaposliti oko 200 ljudi zbog većeg broja dece u vrtićima, što je dobar primer kako grad i privatni vrtići treba da rade zajedno.

Pročitajte i... Šta deca uče u vrtiću?


Kada je reč o nedostajućem broju vaspitača u pojedinim državnim vrtićima, Mali je rekao da važi uredba vlade o zabrani zapošljavanja, zbog čega je dobro da "privatnici preuzmu deo tereta na sebe".

On je podsetio da je inicijativa potekla 23. oktobra prošle godine i za manje od tri meseca posle doneta je odluka što je primer kako sa privatnim sektorom i privatnim vrtićima Grad treba da radi, a prevashodno u interesu dece.

Gradonačelnik je takođe istakao da je cilj Gradske vlasti da do kraja mandata ne postoji nijedno dete koje nije našlo svoje mesto u vrtiću.

Predstavnica Udruženja privatnih vrtića Jelena Petrović navela je da sva deca treba da dobiju subvencije.

"Za sada će subvenciju dobijati roditelji čija deca nisu uspela da dobiju mesto u državnom vrtiću. U privatnim vrtićima trenutno oko 1.500 mesta je upražnjeno za upisni rok 1. septembra. Postoji raspoloženje kolega da proširuju kapacitete kada ova priča krene", rekla je Petrović.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.