Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novorođenčad u opasnosti zbog roditeljskog "internet" znanja

Suočena sa zahtevima pojedinih roditelja da beba ne dobije odmah po rođenju vitamin K, dr Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK “Narodni front” odlučila je da se obrati javnosti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da li “internet” znanje, koje roditelji steknu, treba da bude iznad pravila struke? Da li u svemu treba da ispoštujem volju i zahtev roditelja, pa čak i kad znam da ću narušiti zdravlje deteta? Da li Ministarstvo zdravlja stoji iza lekara koji je, poštujući zahtev roditelja, odstupio od protokola, pa su nastale komplikacije?

Pogledajte i Reakcija na BCG vakcinu

Ovo su samo neka od pitanja koja je javno postavila prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK “Narodni front”, u Beogradu. Suočena sa zahtevima pojedinih roditelja da beba ne dobije odmah po rođenju vitamin K, čiji rezultat može da bude krvarenje, a najcrnji ishod smrt, ili da ne primi druge vakcine, odlučila je da se obrati javnosti.

Pogledajte i Da li je Pentaksim vakcina dobar izbor?

“Zabrinuta sam za zdravlje malih pacijenata. Novorođenče ne može da odlučuje o svojoj dobrobiti. Roditelj mu iz pogrešnih ubeđenja, “edukovan” poluinformacijama sa interneta i društvenih mreža, ponekad nanosi štetu, a ispada da lekar to mora da prihvati da ne bi kršio Zakon o pravima pacijenata”,  kaže prim. dr Stanković i dodaje da je dobila pravno mišljenje, a to je da zahtev roditelja treba ispoštovati u svakom slučaju, bez izuzetka, a o interesu deteta odlučuju isključivo roditelji!

Ova lekarka se pita da li je možda Zakon o pravima pacijenata predvideo da nije svaki roditelj dobronameran prema svom detetu? I gde je pravo deteta na život i zdravlje, koje mu je zagarantovano Ustavom.

Kao prvi primer problema u praksi navodi slučaj sa zabranom da bebi da vitamin K. Posledica može da bude krvarenje u prvim danima po rođenju ili nakon nekoliko nedelja. Ako ispoštuje takav zahtev, lekar krši osnovna načela medicinske etike i Hipokratovu zakletvu, a beba u snu može da iskrvari i umre. Da li će onda odgovarati lekar?

Drugi primer se odnosi na one roditelje koji odbijaju da vakcinišu dete, iako je to po zakonom obavezno.

Po njoj su Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o pravima pacijenata u koliziji, a lekari često ispadaju žrtve. Pravnim aktima se prvo štite prava pacijenata, bez ičeg obavezujućeg za njih, a ne interesi zdravlja populacije.

Inače, obavezne vakcinacije protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja (DTP), prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, primilo je prošle godine 96,9 odsto dece. Protiv dečije paralize (OPV) vakcinisano je 97,4 odsto mališana, protiv malih boginja, zaušaka i rubeole 92,6, a revakcinacijom je obuhvaćeno 84,1 odsto. Protiv hepatitisa vakcinisano je 93,4 odsto beba i svega 74,3 odsto dotad nevakcinisane dece u 12. godini života.... Iako sve predviđene obavezne vakcine primi oko 90 odsto dece, stručnjake zabrinjava porast nevakcinisanih.

Izvor: Novosti

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva, zdravlja i lepote možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica