Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ohrabruje li zdravstveni sistem majke da doje?

Ministar zdravlja Zoran Lončar i direktor Kancelarije UNICEF-a Mišel San Lo izrazili su zabrinutost zbog sve ređe zastupljenog prirodnog načina ishrane beba u našoj zemlji. Određene mere će se preduzeti, najavljeno je.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Gotovo sve majke u Srbiji, njih preko 90 odsto, započinju sa dojenjem, ali se taj procenat smanjuje tokom vremena. Njih 47 odsto doji do šestog meseca, a samo 13 majki isključivo doji dete", rekao je direktor Kancelarije UNICEF-a u Srbiji Mišel San Lo.

"Postavlja se pitanje da li zdravstveni sistem daje sve od sebe da majke nastave sa dojenjem, da li ih podstiče da shvate prednosti dojenja ili je to pitanje reklamiranja mlečne formule već u porodilištima", naveo je San Lo.

VIŠE: Mama mami: 10 najboljih saveta za uspešno dojenje

Ministar zdravlja Zoran Lončar kazao je da je radna grupa pri ministrastvu sačinila smernice za ishranu trudnica i porodilja, koja je kako je istakao, na veoma lošem nivou. Lončar kaže da će Ministarstvo zdravlja nastojati da se kroz savetovališta utiče na to da se shvati značaj dojenja u što dužem periodu i kolike su prednosti majčinog mleka.

VIŠE: Fotografije dojenja na Fejsbuku - da ili ne?

Ministar je istakao da je ta potreba prepoznata i u Zakonu o radu prema kom zaposlena žena koja se vrati na posao pre isteka porodiljskog odsustva, ima pravo na jednu ili više pauza u toku radnog dana, ili skraćenje radnog vremena od 90 minuta kako bi mogla da doji svoje dete.

Takođe, izražena je zabrinutost zbog broja pobačaja koji je u Srbiji veći od broja porođaja.


VIŠE: Priča jedne mame: 10 stvari zbog kojih mrzim dojenje

"Srbija ima poražavajuće demografske brojke. Mi smo najstarija nacija u Evropi, a drugi u svetu posle Japana. Zastrašujuća statistika pokazuje da se u Srbiji obavi više pobačaja nego porođaja. Jedna žena rodi 1,4 deteta, a 2,8 se pobaci na ovaj ili onaj način", rekao je ministar rada, zapošljavanja, za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

*Najnovije vesti, rezultate medicinskih istraživanja i savete stručnjaka na temu roditeljstva možete pratiti na našoj Fejsbuk stranici - YuMama.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica