U razgovoru za RTS, Katarina Sedlecki iz Republičkog centra za planiranje porodice pokušala je da objasni zbog čega je ovo slučaj, a glavni uzrok rastućem broju prekida trudnoće ona vidi u vaspitanju i lošoj edukaciji mladih građana Srbije.

„Razloge treba tražiti u nepostojanju društvene svesti o značaju i vrednosti planiranja trudnoća. Mladi se ne vaspitavaju da čuvaju i neguju svoje zdravlje i da umeju da sagledaju da abortus s jedne strane narušava zdravlje i moguću plodnost, a da kontracepcija odlaže rađanje i čuva plodnost za vreme kada budu želeli da postanu roditelji”, smatra dr Sedlecki.

Pogledajte: Abortus je nezdravo rešenje

Stručnjaci ističu da je neželjenu trudnoću važno izbeći jer je svaki abortus velika trauma – još veća ukoliko podrška partnera izostane.

“Prvo što dovodi do psiholoških, fizioloških, hormonskih promena, ali ono što je najvažnije da stvara veliko nepoverenje u buduće partnerske odnose, u buduće planiranje porodice”, ističe specijalista za porodičnu psihoterapiju Vera Despotović Stanarević.

Mladi ovakvo stanje objašnjavaju lošom finansijskom situacijom u zemlji, svojim poslovnim ambicijama kojim bi dete stalo na put i izostankom podrške od strane roditelja i partnera.

"Ukoliko bih neplanirano zatrudnela u ovom tenutku mislim da bih abortirala iz razloga što nisam završila fakultet i nemam stalan posao, a nisam ni sigurna u kakvim bih bila odnosima sa bebinim ocem. Kada bih dobila podršku i od roditelja i od partnera naravno da bih rodila", objasnila je dvadesettrogodišnja Slađana Petrović.

Kada se u obzir uzme podatak da se, prema do sada obrađenim podacima, u Srbiji zaključno sa septembrom 2013. godine rodilo samo 45.688 beba, broj abortus deluje još ozbiljnije i prilično upozoravajuće.