Izvor: Večernje novosti

U Srbiji svaki šesti par ima problem da dobije bebu! I dok je nekad važilo da samo žene muči sterilitet, danas se pouzdano zna da je krivica za neplodnost podeljenja između oba partnera.
Preciznih podataka o tome koliko parova ima problem sa sterilitetom - nema, jer nijedna klinika u Srbiji nije dužna o tome da obavesti nadležne službe.

- Do pre deset godina mislili smo da imamo tačne cifre i da 100.000 do 150.000 parova u Srbiji ima problem sa sterilitetom. Ono što se pouzdano zna jeste da steriliteta kod muškaraca i žena ima podjednako. Kod od 10 do 15 odsto parova ne može da se pronađe pravi razlog neplodnosti - priča prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCS.

Zajedno kod lekara

Kod lečenja steriliteta najbitnije je da i muškarac i žena idu kod lekara. Ponekad mali broj spermatozoida i nezdrava sperma mogu da budu uzrok i do 35 odsto slučajeva neplodnosti. - Skoro 45 odsto muškaraca nema poznati uzrok neplodnosti, dok je kod ostalih reč o infekcijama, kasno spuštenim testisima ili proširenim venama - objašnjava dr Nebojša Jeremić, urolog Kliničko-bolničkog centra Zvezdara.


Kada je reč o uzrocima neplodnosti kod žena, objašnjava prof. dr Ljubić, tu su problemi prolaznosti jajovoda, zapaljenske promene, infekcija, poremećaj hormona.
Uz to, sve je više prvorotkinja koje su zagazile u kasne tridesete, a rizik od steriliteta raste s godinama. Posle četrdesete, taj procenat ide i do 64 odsto.
Prošlo je i vreme kada se verovalo da je sterilitet neizlečiv. Stručnjaci pretpostavljaju da oko 50 odsto parova, posle terapije, postanu i roditelji. A jedan od načina rešavanja neplodnosti jeste i vantelesna oplodnja.

Otkada je, pre četiri godine, započet program vantelesne oplodnje o trošku države, u Srbiji je rođeno više od 1.000 beba. Kroz 10 ustanova - četiri državne i šest privatnih - u kojima se radi besplatna vantelesna oplodnja, do sada je prošlo više od 4.000 parova.
- Skoro svaka treća žena koja je prošla čitav ciklus vantelesne oplodnje rodila je živo i zdravo dete. Uspeh, možda, nije preveliki, ali je važno da država finansira veći broj pokušaja, a ne samo dva. Jer, što se više ponavlja, veće su i šanse da se rodi beba. Kod nas je ovom metodom rođeno manje od jednog procenta dece, a normalno bi bilo da bude i do tri odsto. Moderne države plaćaju i do šest pokušaja, čime je za 85 odsto povećan procenat uspeha - kaže dr Ljubić.

Sterilitet među Srbima više nije tabu tema, a želja za potomstvom pobedila je sramotu zbog lečenja i neplodnosti.