Uobičajen problem, pri čemu većina slučajeva svraba nije ništa drugo do dosadna smetnja. Međutim, u nekim slučajevima, jak svrab može ići dalje od puke iritacije, što dovodi do značajnog gubitka sna ili, u ozbiljnijim scenarijima, može biti pokazatelj kritičnog medicinskog problema koji zahteva hitnu pažnju. Zbog toga je od ključne važnosti da majke koje očekuju da budu dobro informisane o potencijalnim implikacijama svraba stopala tokom trudnoće.

Zašto žene svrbe noge tokom trudnoće?

Mnogo tegoba i smetni prati trudnoću, od povraćanja i mučnine do nečeg neobičnog, kao što su svrab stopala i nogu. Činjenica je da neke trudnice mogu osetiti svrab, posebno na nogama. Iako to nije ozbiljna briga, mora se složiti da je kontinuirani svrab prilično neugodan. Postoje različiti razlozi zbog kojih trudnoća može dovesti do svraba stopala, u rasponu od hormonalnih promena povećane proizvodnje znoja do problema sa kožom, na primer, psorijaze. Ovo nije ozbiljan problem, ali svrab može biti veoma neprijatan, a poslednja stvar koju treba da osetite tokom trudnoće je neprijatnost.

U nekim slučajevima, svrab stopala tokom trudnoće takođe može biti posledica stanja poznatog kao holestaza ili aholija trudnoće. Kod holestaze ili aholije, hormoni trudnoće izazivaju disfunkciju jetre, što dovodi do nakupljanja žuči u krvotoku i jetri. Kao rezultat, ovo nakupljanje dovodi do svraba u određenim delovima, kao što su ruke ili stopala. Ako trudnice dožive aholiju ili holestazu, idealno bi bilo da se ovo stanje leči medicinski.

Šta uzrokuje svrab u nogama tokom trudnoće?

Trudnice mogu osetiti svrab stopala iz nekoliko razloga. Intenzivan svrab stopala može biti povezan sa drugim simptomima koji zavise od osnovnog uzroka. Takođe, kod nekih trudnica može doći do izolovanog svraba stopala, dok malo ko može osetiti svrab po celom telu, uključujući stomak i ruke.

Evo nekoliko uobičajenih uzroka svraba stopala tokom trudnoće:

1. Hormonske promene i promene imunog sistema

Promene u hormonima i imunološkom sistemu tokom trudnoće mogu dovesti do iritacije kože. Specifične funkcije imunog sistema mogu potisnuti ili povećati razvoj i rast bebe , a takve promene imuniteta mogu učiniti neke žene podložnim određenim kožnim bolestima tokom trudnoće.

2. Intrahepatična holestaza trudnoće

Intrahepatična holestaza u trudnoći (ICP), poznata i kao akušerska holestaza (OC), nastaje usled nepravilnog kretanja žuči iz jetre u creva tokom trudnoće (1) . Žučne soli ispod kože izazivaju jak svrab bez osipa na stopalima i rukama i blagog svraba u drugim oblastima. Neki od drugih simptoma su žutica koja se javlja kao žutilo kože i očiju i bol u stomaku na desnoj strani. Dijagnoza se može potvrditi analizom krvi.

3. Periferna neuropatija

Periferna neuropatija oštećuje nerve izvan centralnog nervnog sistema (kičmene moždine i mozga), što dovodi do utrnulosti , peckanja, bola i svraba u stopalima i rukama (2) . Neuropatija donjih ekstremiteta (stopala) je prilično česta tokom trudnoće zbog kompresije nerva iz materice u razvoju. Međutim, mora se napomenuti da se ova vrsta oštećenja preokreće nakon rođenja bebe.

4. Psorijaza

Psorijaza može dovesti do bolnih plakova na stopalima i svraba u stopalima i drugim telima tokom trudnoće. Žene koje su imale psorijazu pre trudnoće mogu imati remisiju ili napad kada zatrudne. Međutim, neke žene takođe mogu otkriti da se njihovi simptomi poboljšavaju tokom trudnoće.

5. Suva koža

Suva koža je čest uzrok svraba stopala, posebno u klimatskim uslovima koji su izuzetno suvi. Plivanje u hlorisanoj vodi i često pranje nogu takođe mogu dovesti do suve kože. Suva koža takođe može biti uzrokovana dermatitisom ili ekcemom, koji je rezultat ekoloških i genetskih faktora. Neke trudnice mogu osetiti svrab u stopalima zbog dishidrotičnog ekcema – tipa ekcema koji se javlja na bočnim stranama i tabanima.

6. Alergijske reakcije

Alergijske reakcije mogu dovesti do svraba stopala kod nekih trudnica kada su jednom izložene određenim okidačima, a takvi okidači mogu varirati u svakom scenariju.

Znaci i simptomi svrab u stopalima tokom trudnoće

Jaki svrab je ključni simptom holestaze trudnoće bez ikakvog osipa. Svrab se često pogoršava noću i može uzrokovati nedostatak sna. Svrab uglavnom počinje tokom trećeg tromesečja trudnoće, ali može početi i ranije, a može se pogoršati kako se bliži termin porođaja. Međutim, nakon porođaja, svrab obično nestaje u roku od nekoliko dana.

Promene na nečijoj koži takođe mogu doći zajedno sa osećajem svraba. Neki znaci i simptomi svraba stopala tokom trudnoće su:

 • Pukotine, ranice
 • Perutanje
 • Plikovi
 • Osip
 • Otok
 • Svrab
 • Crvenilo
 • Bele tačke
 • Žutilo kože i beonjača očiju (žutica)
 • Mučnina
 • Gubitak apetita

Može li svrab stopala u trudnoći biti ozbiljan?

Komplikacija svraba stopala tokom trudnoće obično nije veoma ozbiljno stanje. Međutim, pretpostavimo da se svrab javlja u stopalima i rukama tokom trećeg trimestra trudnoće i da je praćen neuobičajenim simptomima kao što su povraćanje, mučnina, gubitak apetita i umor. U tom slučaju, ovo može biti više od problema sa kožom. Jedan veoma čest problem svraba stopala tokom trudnoće može biti holestaza - poremećaj koji slabi probavni tečnost iz jetre. Ovo je obično praćeno posvetljenjem boje stolice i zatamnjivanjem boje urina. Višak žuči u krvi može naškoditi vašoj bebi i povećati rizik od prevremenog porođaja ili udisanja njihove stolice ( mekonijum ) tokom porođaja, što dovodi do problema sa disanjem.

Takođe, holestaza može dovesti do slabe apsorpcije vitamina A , D, E i K (vitamina rastvorljivih u mastima), koji se mogu rešiti kada se dete rodi. Međutim, holestaza takođe može dovesti do opasnih komplikacija, sa visokim rizikom od ponavljanja u budućim trudnoćama žene.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa