Ako vam je lakar rekao da imate nizak nivo plodove vode, odnosno amnionske tečnosti, sigurno se pitate šta to znači i kako može da utiče na dalji tok trudnoće, ali i vašu bebu. Ovo je relativno retka pojava, a deca rođena u ovim uslovima imaju povoljne ishode. Međutim, sama informacija da je nešto van granica normale, budućim majkama ne prija i stvara im brigu.

Amnionska tečnost, odnosno plodova voda je tečnost u kojoj vaša beba pliva u materici. To je isto ono što se oslobađa kada vam vodenjak pukne. Ona štiti fetus od infekcije i ublažava spoljašnje pritiske i udarce. Takođe, pomaže u razvoju respiratornog i digestivnog sistema, ali i reguliše temperaturu tela vaše nerođene bebe.

Količina plodove vode u materici se vremenom menja. Najviši volumen dostiže oko 34.-36. nedelje trudnoće, a onda počinje da se izjednačava. Kako se porođaj približava, amnionska tečnost će se smanjiiti.

Šta je uzrok smanjenja amnionske tečnosti?

U ranoj trudnoći manjak plodove vode obično ima veze sa zdravstvenim problemima trudnice ili fetusa. Kako je ginekolog Adi Davidov objasnio, problemi sa bubrezima bebe, problemi sa posteljicom i ograničen rast fetusa mogu da budu razlozi.

Pri kraju trudnoće, kada je nizak nivo amnionske tečnosti, može da ima veze sa prevremenim curenjem vodenjaka ili je trudnica prešla termin.

Koji su simptomi smanjene količine plodove vode?

Glavni simptom je smanjeno kretanje fetusa. Međutim, to nije uvek slučaj. U većini slučajeva, mama ne doživi nikakve simptome, tačnije, može da ima nizak nivo amnionske tečnosti, a da toga nije ni svesna.

Drugi simptom može da bude i manji stomak trudnice. Tačnije, manji od onoga što je očekivano u zavisnosti od perioda trudnoće u kom se nalazi.

Trudnica, lekar, ultrazvuk, trudnoća, pregled
Shutterstock Trudnica na ultrazvuku

Da li postoji mogućnost da se plodova voda poveća?

Lečenje niske amnionske tečnosti zavisiće od uzroka, kao i od toga u kom mesecu trudnoće ste.

"U većini slučajeva, kada je trudnica blizu termina porođaja, doktori predlažu da je bolje da se beba rodi. U slučaju da do toga dođe ranije u trudnoći, lekari će pratiti zdravlje nerođenog deteta i ukoliko primete da postoji bilo kakva zabrinutost, izazvaće porođaj.

Međutim, ne postoje specifični tretmani za povećanje amnionske tečnosti.

Neka istraživanja pokazuju da ispijanje dodatne tečnosti može da poveća amnionsku tečnost, posebno tokom trećeg trimestra, ali nije dokazano koliko može da pomogne.

(Yumama)