Neblagovremeni carski rez, hipoksija, netačne manipulacije babice, suviše uska karlica majke, produžen ili prebrz porođaj - razne situacije mogu dovesti do povreda pri porođaju. Neke povrede su teške, dok su druge lekarima i roditeljima gotovo nevidljive. U isto vreme, napominje osteopat Dmitrij Simkin za portal Parents.ru, neke povrede pri rođenju mogu se manifestovati čak i u odraslom dobu.

1. Slabost u rukama
Neki ljudi se kao odrasli žale na slabost mišića u rukama, probleme sa koordinacijom i finom motorikom. Ovi simptomi nastaju sa razlogom - lekari primećuju da mogu biti povezani sa porođajnom povredom vratne kičme. Takve povrede dovode do poremećaja cerebralne cirkulacije i snabdevanja krvlju grlića materice zadebljanja kičmene moždine. Potonji prenosi nervne impulse do mišića ruku. Bebe dobijaju ovo oštećenje ako im je porođajni kanal preuzak, tokom prevremenih, produženih porođaja ili onih kod kojih je urađena veštačka stimulacija.

2. Ravna stopala
Ravna stopala i hodanje na prstima, koji su uobičajeni kod dece, mogu biti povezani sa porođajnim povredama kičmene moždine iznad lumbalnog proširenja.

Činjenica je da je ovo područje odgovorno za razvoj mišićnih vlakana nogu. Ako postoji kršenje u njihovom radu, doći će do hipertoničnosti mišića. Zbog toga se odrasli žale na ravna stopala, otežano povlače prste stopala prema sebi, a javlja se i recurvacija nogu u kolenima (preterano istezanje u zglobovima kolena).

3. Grba
Grba se naziva i "udovička grba" na zadnjem delu vrata - nastaje ne zbog masnih naslaga, već kao rezultat deformacije donjih vratnih i gornjih torakalnih pršljenova. Reč je o promenama konkretno u koštanom tkivu – a one nastaju, između ostalog, usled porođajne traume vrata i baze lobanje. Drugim rečima, tokom porođaja, pravac zakrivljenosti cervikalne kičme se menja kod bebe.

4. Udubljene grudi
Udubljeni grudni koš takođe može ukazivati na to da bebin prolazak kroz porođajni kanal nije bio lak. Činjenica je da kada su preuske za bebu, njegova grudi najviše stradaju. Ponekad udubljenje grudi može biti praćeno pognutim leđima.

5. Skolioza
Zakrivljenosti kičmenog stuba su takođe vrlo često povezane sa povredama koje dete zadobije tokom porođaja – glave, vrata ili grudnog koša. Čak i ako je reč o povredama koje su nevidljive za oko, one izazivaju napetost vezivnog tkiva i napetost mišića, što onda može uticati na razvoj kičme, savijajući je u jednom ili drugom pravcu.

6. Problemi sa koncentracijom
Naravno, poremećaji pažnje u detinjstvu i odraslom dobu mogu se objasniti sa desetak različitih razloga, ali jedan od njih je trauma rođenja povezana sa deprivacijom kiseonika. Hipoksija može biti hronična, kada fetus nije imao dovoljno kiseonika u materici, i akutna, kada nije bilo šta da se diše tokom porođaja. Ovo poslednje se često javlja ako je došlo do preranog odvajanja placente, fetusa je prepletena pupčanom vrpcom, a tonus materice je povećan. Sve ovo negativno utiče na disajne organe deteta, njegov kardiovaskularni i nervni sistem.

U svim slučajevima, glavna preporuka lekara je da se što ranije identifikuju problemi kod bebe pomoću osteopatske dijagnostike i započnu terapije koje lekar smatra potrebnim.

BONUS VIDEO:

Greška slika porođaj  tiktiok/@4kids1mom0energy

(Yumama/T.A.S.)