Već nekoliko godina guste i punije obrve su parametar lepote. Međutim, nisu svi blagosloveni punim obrvama ili ne mogu svakodnevno održavati oblik. Olovke za obrve, gelovi i kohl mogu da pruže hitnu pomoć, ali oduzimaju mnogo vremena, zahtevaju preciznost i moraju se obaviti kad god izađete. Mikroblejding je pouzdana i moderna tehnika za uklanjanje svakodnevnih problema žena da održavaju svoje obrve. Ova polutrajna tehnika je lako dostupna u kozmetičkim klinikama i kozmetičkim salonima po pristupačnoj ceni. Mikroblejding daje prirodnije, punije obrve na duže vreme. U ovoj tehnici, mikroigle se koriste u ručnom sečivu za pravljenje poteza na obrvama poput dlačica. Potezi napravljeni na bazalnom sloju epidermisa pomoću ugrađenih pigmenata liče na pojedinačne dlačice. Iako je tehnika slična tetoviranju, nije trajna kao tetoviranje i traje 1 do 3 godine u zavisnosti od pigmenta, zdravlja kože i faktora načina života.

Mikroblejding je postao popularan jer poboljšava izgled prirodnih obrva, bilo da su neravne, previše počupane ili nedostaju krajevi, čineći ih punijim. A obrve ne samo da izgledaju punije, već i duže vreme prirodno. Najbolji deo je što je skoro bezbolan, zahteva dve sesije, pristupačan je i traje više od godinu dana.

Možete li na mikroblejding dok ste trudni?

Mnoge žene tokom trudnoće doživljavaju mnoge telesne promene. Jedna takva uobičajena promena je stanjivanje obrva ili opadanje dlaka sa obrva. Dakle, trudnice žele nešto da im obrve izgledaju punije i gušće. Mikroblejding je bezbedna, neinvazivna i pouzdana procedura za dobijanje debljih obrva uz minimalne šanse za bilo kakve ozbiljne neželjene efekte. Međutim, kako trudnoća ima mnogo efekata na telo, mikrobleding obrva može imati neke neželjene efekte i nije dobra ideja. Većina stručnjaka izričito savetuje protiv mikroblading procedura ili bilo kakvog tetoviranja obrva tokom trudnoće ili dojenja.

Prednosti mikroblejdinga

Obrve su suštinska karakteristika lepote jer ističu oči i lice, poboljšavajući ukupan izgled lica. Mikroblejding je odlična procedura koja prirodno poboljšava izgled obrva. Prednosti mikroblejdinga su:

 • Poboljšava postojeći ili prirodni oblik i debljinu obrva. Postupak rezultira simetričnim i prirodnim izgledom punih obrva.
 • Popravlja štetu uzrokovanu prekomernim čupanjem ili gubitkom dlačica obrva.
 • Koristan je za žene sa medicinskim gubitkom kose , kao posle hemoterapije. Mikroblejding vraća samopouzdanje ženama u njihov izgled nakon teških medicinskih procedura.
 • Ubrzava rutinu šminkanja jer žene ne moraju da troše vreme na poboljšanje izgleda svojih obrva.
 • Guste i punije obrve dugo vremena bez muke redovnog čupanja ili šminke za postizanje izgleda. Obrve će biti vodootporne i otporne na znoj. Ne brinite da će se olovka za obrve ili prah topiti ili umazati.
 • Ova procedura štedi vreme i novac za odlazak u salon radi čestih korekcija.
 • To je polu-trajna procedura. Dakle, u budućnosti, kada žena želi da promeni oblik obrva ili se vrati moda za tanke obrve, neće biti problema u tome.
 • Mikroblejding traje između 1 i 3 godine. Kada se to uradi, žena je oslobođena održavanja obrva dugo vremena. Poseta za popravku može biti potrebna nakon nekoliko nedelja. Tako da je izuzetno zgodno i pristupačno.

Neželjeni efekti mikroblejdinga tokom trudnoće

Iako je pouzdan i siguran postupak, može imati minimalne neželjene efekte u zavisnosti od zdravlja kože ili tehnike. Tokom trudnoće, šanse za neželjene efekte mikroblejdinga su veće jer sama trudnoća donosi promene u ženskom telu. Neki neželjeni efekti mikroblejdinga tokom trudnoće su:

 • Može izazvati infekciju: tokom trudnoće rizik od infekcije je uvek prisutan. Mikroblajding može izazvati infekciju kože ili infekciju krvi , ili u teškim slučajevima, hepatitis B ili HIV koji mogu biti opasni po zdravlje fetusa.
 • Uticaj na zdravlje fetusa: Uprkos korišćenju kvalitetnih pigmenata, mikroblejding nije 100% bezbedan za fetus.
 • Reakcija na lokalni anestetik: Tokom mikroblejdinga, koristi se krema za umrtvljivanje koja sadrži epinefrin. Ovaj sastojak utiče na srce, tako da ga ne treba koristiti kod trudnica. U nekim retkim slučajevima, može čak izazvati srčane anomalije, pojačan rad srca ili fetalnu tahikardiju.
 • Zbog različitih telesnih i hormonalnih promena tokom trudnoće, postoje rizici od mikroblejdinga:
 • Razlika u boji pigmenta: Zbog hormonalnih promena tokom trudnoće, boja pigmenta može imati čudan efekat i može izazvati ne tako dobre rezultate nakon procedure. Neke žene takođe imaju melazmu tokom trudnoće .
 • Dakle, ako je melazma blizu obrva, onda može doći do neslaganja u boji pigmenta, ili se rezultat može razlikovati nakon trudnoće kada melazma nestane.
 • Nepravilan oblik luka: Većina žena doživljava oticanje ili nadimanje tokom trudnoće , uključujući lice. Dakle, oblik obrva može izgledati potpuno pogrešno ili asimetrično kada se otok ili nadimanje smanje nakon trudnoće.
 • Ekstenzivno krvarenje i sporo zarastanje: Trudnice tokom mikroblejdinga mogu doživeti opsežno krvarenje zbog promena u hormonalnim nivoima. I neravnoteža hormonskog nivoa takođe može izazvati sporo zarastanje kože ili infekciju nakon procedure.

Smanjenje rizika od mikroblejdinga tokom trudnoće

Mogući su mnogi rizici i neželjeni efekti mikroblejdinga tokom trudnoće. Međutim, uz odgovarajuće mere predostrožnosti i negu, rizici od mikroblejdinga se mogu smanjiti. Mere predostrožnosti za smanjenje rizika od mikroblejdinga tokom trudnoće su:

Može doći do krasta i ljuštenja nakon postupka mikroblejdinga, a može dovesti do infekcija kada se ne vodi pravilno računa. Uz pravilnu negu i tretman područja, šanse za infekciju se mogu svesti na minimum. Koristite hidratantne kreme sa lekovima da biste izbegli kraste, a takođe će vam pomoći da ne kvasite područje nekoliko dana.

Prethodno uradite mali test da biste utvrdili da nema negativne reakcije ili odgovora na mikroblejding ili kremu za lokalnu anesteziju.

Prethodno se konsultujte sa dermatologom ili ginekologom da biste izbegli bilo kakve infekcije krvi ili kože zbog pigmenata koji se koriste u procedurama mikroblejdinga. Takođe, preporučljiv je odlazak u dobru kozmetičku kliniku, ili salon koji poštuje higijenske standarde i koristi kvalitetne proizvode i opremu kako biste izbegli bilo kakvu infekciju.

Prethodno istražite ili pogledajte akreditive umetnika mikroblejdinga da biste saznali njihovu kompetenciju. Sertifikovani, licencirani i obučeni stručnjak će imati iskustvo da preduzme mere predostrožnosti kako bi smanjio sve rizike prilikom mikroblejdinga trudnice. Takođe, obučeni profesionalci će imati iskustvo da prilagode pigment i oblik, s obzirom na nadimanje, melizme itd.

Izbegavajte konzumaciju alkohola ili uzimanje lekova protiv bolova ili lekova kao što je Ibuprofen 24 do 48 sati pre mikroblejding procedure. To će izbeći prekomerno krvarenje tokom postupka koje može dovesti do krasta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Mališan pomaže mami u čišćenju TikTok/mariaurangaa