Vitamini, minerali su tu da vas podrže u ovim nastojanjima i uvek ih primenjujte pošto se konsultujete sa svojim lekarom. Ono što vas može iznenaditi je da treba izbegavati i neke vitamine, minerale i biljne dodatke, kako prenosi Helthline.

Trudnoća povećava potrebu za hranljivim materijama

Tokom trudnoće, potrebe za unosom makronutrijenata značajno rastu. Makronutrijenti uključuju ugljene hidrate, proteine i masti. Na primer, unos proteina treba da se poveća sa preporučenih 0,8 grama po kg telesne težine za žene koje nisu trudne na 1,1 grama po kg telesne težine za trudnice. Želećete da uključite proteine u svaki obrok i užinu kako biste zadovoljili svoje potrebe. Potreba za mikronutrijentima, koji uključuju vitamine, minerale i elemente u tragovima, povećava se čak i više nego potreba za makronutrijentima. Dok su neke žene u stanju da zadovolje ovu rastuću potražnju kroz dobro isplaniran plan ishrane bogate hranljivim sastojcima, za druge to može biti izazov.

Možda ćete morati da uzimate vitaminske i mineralne suplemente iz različitih razloga, uključujući:

  • Nedostaci hranljivih materija: Nekim ženama će možda biti potreban dodatak nakon što test krvi otkrije nedostatak vitamina ili minerala. Ispravljanje nedostataka je kritično, jer je nedostatak hranljivih materija poput folata povezan sa urođenim defektima.
  • Hiperemesis gravidarum: Ovu komplikaciju trudnoće karakteriše teška mučnina i povraćanje. To može dovesti do gubitka težine i nedostatka hranljivih materija.
  • Ograničenja u ishrani: Žene koje se pridržavaju određene dijete, uključujući vegane i one sa netolerancijom na hranu i alergijama, možda će morati da dodaju vitamine i minerale kako bi sprečile nedostatak mikronutrijenata
  • Pušenje: Iako je za majke ključno da izbegavaju cigarete tokom trudnoće, one koji nastave da puše imaju povećanu potrebu za specifičnim hranljivim materijama poput vitamina C i folata.
  • Višestruke trudnoće: Žene koje nose više od jedne bebe imaju veće potrebe za mikronutrijentima od žena koje nose jednu bebu.
  • Suplementacija je često neophodna da bi se obezbedila optimalna ishrana i za majku i za njenu bebu.
  • Genetske mutacije kao što je MTHFR: Metilentetrahidrofolat reduktaza (MTHFR) je gen koji pretvara folat u oblik koji telo može da koristi. Trudnice sa ovom mutacijom gena će možda morati da dodaju određeni oblik folata kako bi izbegle komplikacije.
  • Loša ishrana: Žene koje nedovoljno jedu ili biraju hranu koja sadrži malo hranljivih materija možda će morati da dodaju vitamine i minerale kako bi izbegle nedostatke.
  • Pored toga, stručnjaci poput onih na Američkom koledžu akušera i
  • Ginekolozi (ACOG) preporučuju svim trudnicama da uzimaju prenatalne dodatke vitamina i folne kiseline. Ovo se savetuje da popuni praznine u ishrani i spreči razvojne abnormalnosti pri rođenju kao što je spina bifida.

Suplementi koji se smatraju bezbednim tokom trudnoće

Baš kao i kod lekova, vaš lekar treba da odobri i nadgleda sve mikronutrijente i biljne dodatke kako bi osigurao da su neophodni i da se uzimaju u sigurnim količinama. Uvek kupujte vitamine od renomiranog brenda čiji su proizvodi procenjeni od strane nezavisnih državnih organizacija. Ovo osigurava da se vitamini pridržavaju specifičnih standarda i da su generalno bezbedni za uzimanje.

1. Prenatalni vitamini

Prenatalni vitamini su multivitamini koji su posebno formulisani da zadovolje povećanu potražnju za mikronutrijentima tokom trudnoće. Namenjeni su za uzimanje pre začeća i tokom trudnoće i dojenja. Opservacione studije su pokazale da suplementacija prenatalnim vitaminima smanjuje rizik od prevremenog porođaja i preeklampsije. Preeklampsija je potencijalno opasna komplikacija koju karakteriše visok krvni pritisak i verovatno protein u urinu. Iako prenatalni vitamini nisu namenjeni da zamene vaš plan zdrave ishrane, oni mogu pomoći u sprečavanju nedostataka u ishrani obezbeđujući dodatne mikronutrijente koji su u velikoj potražnji tokom trudnoće. Pošto prenatalni vitamini sadrže vitamine i minerale koji su vam potrebni, uzimanje dodatnih vitaminskih ili mineralnih suplemenata možda neće biti potrebno osim ako to ne predloži vaš lekar. Prenatalne vitamine često propisuju lekari i dostupni su bez recepta.

2. Folna kiselina

Folat je vitamin B koji igra integralnu ulogu u sintezi DNK, proizvodnji crvenih krvnih zrnaca i rastu i razvoju fetusa. Folna kiselina je sintetički oblik folata koji se nalazi u mnogim suplementima. U telu se pretvara u aktivni oblik folata - L-metilfolat. Preporučuje se uzimanje najmanje 600 mikrograma (mcg) Pouzdanog izvora folata ili folne kiseline dnevno da biste smanjili rizik od defekata neuralne cevi i urođenih abnormalnosti kao što su rascep nepca i srčani defekti. U pregledu Pouzdanog izvora pet randomizovanih studija koje su uključivale 6.105 žena, dnevno suplementacija folnom kiselinom bila je povezana sa smanjenim rizikom od defekata neuralne cevi. Nisu zabeleženi negativni neželjeni efekti. Iako se adekvatan folat može dobiti ishranom, mnoge žene ne jedu dovoljno hrane bogate folatima, zbog čega je suplementacija neophodna. Pored toga, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju da sve žene u reproduktivnom dobu konzumiraju najmanje 400 mcg folata ili folne kiseline dnevno. To je zato što su mnoge trudnoće neplanirane, a abnormalnosti porođaja zbog nedostatka folata mogu se javiti veoma rano u trudnoći, čak i pre nego što većina žena zna da su trudne.

3. Gvožđe

Potreba za gvožđem se značajno povećava tokom trudnoće, pošto se zapremina krvi majke povećava za oko 45 procenata. Gvožđe je ključno za transport kiseonika i zdrav rast i razvoj vaše bebe i placente. Anemija tokom trudnoće je povezana sa prevremenim porođajem, depresijom majke i anemijom novorođenčadi. Preporučeni unos od 27 miligrama (mg) gvožđa dnevno može se zadovoljiti kroz većinu prenatalnih vitamina. Međutim, ako imate nedostatak gvožđa ili anemiju, biće vam potrebne veće doze gvožđa, koje će vam upravljati vaš lekar. Ako nemate nedostatak gvožđa, ne bi trebalo da uzimate više od preporučenog unosa gvožđa da biste izbegli neželjene neželjene efekte. To može uključivati zatvor, povraćanje i abnormalno visok nivo hemoglobina.

4. Vitamin D

Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima važan je za imunološku funkciju, zdravlje kostiju i deobu ćelija. Nedostatak vitamina D tokom trudnoće povezan je sa povećanim rizikom od carskog reza, preeklampsije, prevremenog porođaja i gestacionog dijabetesa. Trenutni preporučeni unos vitamina D tokom trudnoće je 15 mcg dnevno. Međutim, neki stručnjaci sugerišu da su potrebe za vitaminom D tokom trudnoće mnogo veće. Proverite kod svog lekara u vezi sa skriningom za nedostatak vitamina D i pravilnom dopunom.

5. Magnezijum

Magnezijumje mineral uključen u stotine hemijskih reakcija u vašem telu. Ima kritičnu ulogu u imunološkoj, mišićnoj i nervnoj funkciji. Nedostatak ovog minerala tokom trudnoće može povećati rizik od hronične hipertenzije i prevremenog porođaja. Neke studije sugerišu da suplementacija magnezijumom može smanjiti rizik od komplikacija kao što su ograničenje rasta fetusa i prevremeni porođaj.

6. Đumbir

Koren đumbira se obično koristi kao začin i biljni dodatak. U obliku suplemenata, možda ste čuli da se koristi za lečenje mučnine uzrokovane mučninom, trudnoćom ili hemoterapijom. Pregled četiri studije sugeriše da je đumbir bezbedan i efikasan u lečenju mučnine i povraćanja izazvanih trudnoćom. Mučnina i povraćanje su uobičajeni tokom trudnoće, sa do 80% žena koje ih doživljavaju u prvom tromesečju trudnoće. Iako đumbir može pomoći u smanjenju ove neprijatne komplikacije trudnoće, potrebno je više istraživanja da bi se identifikovala maksimalna bezbedna doza. Dvaput proverite sa svojim lekarom da li vam je potreban.

7. Riblje ulje

Riblje ulje sadrži dokozaheksaensku kiselinu (DHA) i eikozapentaensku kiselinu (EPA), dve esencijalne masne kiseline koje su važne za razvoj mozga bebe. Dodatak DHA i EPA u trudnoći može podstaći razvoj mozga nakon trudnoće kod vaše bebe i smanjiti depresiju majke, iako istraživanja na ovu temu nisu konačna. Iako su opservacione studije pokazale poboljšanu kognitivnu funkciju kod dece žena koje su uzimale riblje ulje tokom trudnoće, nekoliko kontrolisanih studija nije pokazalo stalnu korist.
Na primer, jedna studija iz 2010. godine koja je uključivala 2.399 žena nije pronašla nikakvu razliku u kognitivnoj funkciji novorođenčadi čije su majke tokom trudnoće uzimale kapsule ribljeg ulja koje sadrže 800 mg DHA dnevno, u poređenju sa bebama čije majke nisu. Ova studija je takođe otkrila da suplementacija ribljeg ulja nije uticala na depresiju majke. Međutim, studija je otkrila da je suplementacija ribljim uljem zaštićena od prevremenog porođaja, a neki dokazi sugerišu da riblje ulje može imati koristi u razvoju oka fetusa. Nivoi DHA kod majke su važni za pravilan razvoj fetusa i dopuna se smatra bezbednom.Da biste dobili DHA i EPA kroz hranu, preporučuje se konzumiranje dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive kao što su losos, sardine.

8. Probiotici

S obzirom na povećanu opštu svest o zdravlju creva, mnogi budući roditelji okreću se probioticima. Probiotici su živi mikroorganizmi za koje se smatra da utiču na zdravlje probave. Mnoge studije su pokazale da su probiotici bezbedni za uzimanje tokom trudnoće i da nisu identifikovani štetni neželjeni efekti, osim izuzetno niskog rizika od infekcije izazvane probioticima. Pored toga, nekoliko studija je pokazalo da suplementacija probioticima može smanjiti rizik od gestacionog dijabetesa, postporođajne depresije i ekcema i dermatitisa kod novorođenčadi. Istraživanja o upotrebi probiotika u trudnoći su u toku, a sigurno će se otkriti više o ulozi probiotika u zdravlju majke i fetusa.

Suplementi koje treba izbegavati tokom trudnoće

Dok je suplementacija nekim mikronutrijentima i biljkama bezbedna za trudnice, mnoge od njih treba izbegavati ili izbegavati u velikim količinama. Uvek proverite sa svojim lekarom pre nego što dodate bilo kakve dodatne suplemente osim prenatalnih vitamina koje možda uzimate.

1. Vitamin A

Često ćete naći vitamin A u svojim prenatalnim vitaminima jer je toliko važan. Iako je ovaj vitamin izuzetno važan za razvoj fetalnog vida i imunološku funkciju, previše vitamina A može biti štetno. S obzirom da je vitamin A rastvorljiv u mastima, vaše telo skladišti višak u jetri. Ova akumulacija može imati toksične efekte na telo i dovesti do oštećenja jetre. To čak može izazvati urođene mane. Na primer, pokazalo se da prevelike količine vitamina A tokom trudnoće izazivaju urođene abnormalnosti pri rođenju. Između prenatalnih vitamina i hrane, trebalo bi da budete u mogućnosti da dobijete dovoljno vitamina A, a dodatna suplementacija izvan vaših prenatalnih vitamina se ne preporučuje.

2. Vitamin E

Ovaj vitamin rastvorljiv u mastima igra mnoge važne uloge u telu i uključen je u ekspresiju gena i imunološku funkciju. Iako je vitamin E veoma važan za zdravlje, preporučuje se da ga ne uzimate u suplementaciju. Nije se pokazalo da dodatna suplementacija vitaminom E poboljšava ishode ni za majke ni za bebe, već može povećati rizik od bolova u stomaku i preranog pucanja amnionske vreće.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kupanje bebe TikTok/thedixonfamily111