Kada saznate da ste trudni, počećete da preispitujete sve svoje navike, od onih u ishrani pa do dnevne higijene i kozmetike. Upravo ovo poslednje je česta nedoumica mnogih trudnica – šta je od kozmetičkih preparata preporučljivo, a šta treba izbegavati tokom trudnoće.

Ovo može da bude vrlo nezahvalno, jer nema dovoljno idtraživanja o tome da li su i koji proizvodi bezbedni tokom trudnoće – šanse da klinička ispitivanja proizvoda izvedu direktno na trudnicama su minimalne, tako da se informacije uglavnom dobijaju iz pojedinačnih slučajeva ili ispitivanja na životinjama.

Većina aktuelnih proizvoda za negu kože ili kozmetičkih proizvoda nosi minimalne rizike. Međutim, uvek je bolje biti oprezan, posebno ako primetite da vam je koža tokom trudnoće osetljivija nego inače. Evo nekih proizvoda sa kojima bi trebalo da budete oprezni tokom trudnoće.

Salicilna kiselina
Salicilna kiselina je popularan sastojak za negu kože, koji deluje kao antiinflamatorno sredstvo i piling. Američka asocijacija FDA ocjenjuje salicilnu kiselinu kao kategoriju za trudnoću C, što znači da se „njen rizik ne može isključiti.“ Treba izbegavati visoke koncentracije salicilne kiseline kao što su hemijski pilingi ili oralni lijekovi.

Retinol
Veoma popularan sastojak u mnogim proizvodima za negu kože, retinol se dobija od vitamina A životinjskog porekla, a kaže se da podstiče proizvodnju kolagena i pomaže da koža postane jedra, smanjuje fine bore i pomaže u borbi protiv akni. Međutim, previše vitamina A nije bezbedno tokom trudnoće, tako da je najbolje izbegavati retinol.

Botoks i fileri
Ne preporučuje se da uzimate injekcije botoksa ili fileratokom trudnoće, jer hemikalije koje se koriste prodiru duboko u kožu, I nemaju samo lokalno dejstvo. Zbog toga je najbolje da izbegavate upotrebu botoksa ili filera, čak i pre nego što zatrudnite.

Hidrohinon
Hidrohinon je agens za izbeljivanje kože koji se nalazi u kozmetičkim proizvodima za lečenje problema pigmentacije kože. FDA ga takođe klasifikuje kao „kategoriju C“, što znači da se rizik ne može isključiti. Kako koža može biti osetljivija tokom trudnoće, postoji veći rizik od neželjenih efekata, pa je ovo najbolje izbegavati za svaki slučaj.

Esencijalna ulja
Iako se esencijalna ulja mogu smatrati 'prirodnim' i stoga bezbednim, tokom trudnoće ne bi trebalo da ih koristite: neki stručnjaci preporučuju izbegavanje eteričnih ulja tokom prvog trimestra.

Aluminijum hlorid heksahidrat
Ovo se često nalazi u antiperspirantima, pa zašto ne biste isprobali dezodorans bez aluminijuma i parabena?

Kreme za sunčanje
Pošto je koža osetljivija tokom trudnoće, važno je koristiti kremu za sunčanje svakodnevno. Postoji određena debata o tome da li su hemijska sredstva za zaštitu od sunca bezbedna jer sadrže oksibenzon, većina se slaže da du rizici minimalni. Ipak, postoji mnogo krema za sunčanje koje ne koriste hemijske filtere.

BONUS VIDEO

Dermaplaning tretman brijanja lica TikTok/kenlaine


Izvor: Yumama