Pojave akni u trudnoći nije retkost, za to su glavni krivci hormonalne promene kroz koje prolazite u drugom stanju. Bubuljice se pojavljuju zbog naglog porasta nivoa hormona progesterona. On utiče na pojačano lučenje sebuma u koži koji je jako važan za održavanje vlažnosti kože. Kada ga ima previše on začepi pore i na tim mestima se stvaraju bakterije i upale koje se na licu pojavljuju u vidu bubuljica. Akne se najčešće javljaju tokom prvog i drugog trimestra. Ukoliko ih do tada ne dobijete smanjuje se šanse da ćete imati ovakvu vrstu kožnih problema kasnije u trudnoći.

Hormonska terapija je jako učnikovita u lečenju akni i bubuljica jer utiče na blokiranje određenih hormona i daje zaista dobre rezultate. Međutim u trudnoći se ne preporučuje, jer može negativno uticati na razvoj bebe.

Najsigurniji i najbolji način je da koristite prirodne preparate koje možete i sami da napravite kod kuće. Evo nekoliko predloga:

  • Citrusno voće poput limuna i limete se često koristi za piling lica. Sadrže kiseline koje deluju antibakterijski i doprinose odčepljivanju pora i skidanju mrtvih ćelija kože. Ovu metodu možete jednostavno koristiti. Dovoljno je da iscedite sok i nanesete ga na mesta zahvaćeno bubuljicama. Ostavite da deluje desetak minuta da se osuši, a zatim isperete vodom.
Med
Shutterstock Med

  • Med je poznat po svom antibakterijskom i antiseptičkom dejstvu i bezbedan je za korišćenje u trudnoći. Med nanosite na prethodno oprano lice toplom vodom. Nanesite ga na područje zahvaćeno bubuljicama i ostavite da deluje do pola sata. Zatim isperite.
  • Kokosovo ulje je izuzetno dobro za negu kože. Preporučuje se čak i za negu bebine kože prilikom pojave pelenskog osipa zbog svog antibakterijskog dejstva. Vodite računa o kvalitetu kokosovog ulja koje kupujete. Možete ga naneti na lice pred spavanje i ostaviti da prenoći.
Limun, soda bikarbona, sirće
Shutterstock Limun, soda bikarbona i sirće za fleke

  • Sigurno ste čuli i za brojne prednosti sode bikarbone, ali dermatolozi savetuju da je koristite sa oprezom. Da bi ste izbegli iritaciju i isušivanje kože, koristite je lokalno, odnosno nanosite sodu bikarbnonu na bubuljicu, nikako na celo lice. Pastu možete da napravite jako jednostavno, jednu kašičicu sode bikarbone pomešajte sa kašičicom vode i nanesite na problematično mesto.

(Yumama)