Dijereja je uvek neprijatna promena u stanju organizma, a pogotovo ako se dogodi tokom trudnoće. Postoje razni razlozi zašto se dijareja javlja u trudnoći, a evo 10 najuobičajenih:

 1. Hormonske promene najčešće uzrokuju dijareju u ranoj trudnoći. Telo drugačije reaguje čak i na poznate namirnice, što može uticati na funkciju creva.
 2. Promene u ishrani - Trudnice žele nešto slatko ili slano - i to obično upravo ovde i sada. Neuravnotežena ishrana dovodi do poremećaja stolice.
 3. Sindrom iritabilnog creva (IBS) - Kretanje debelog creva reguliše nervni sistem. Anksioznost i stres mogu poremetiti ove procese kontrole.
 4. Disbakterioza se može mešati sa sindromom iritabilnog creva jer nije praćena pogoršanjem opšteg stanja. To se dešava kada patogene bakterije prodiru u crevnu mikrofloru, kao i kada postoji nedostatak enzima.
 5. Trovanje hranom. Ako pojedete pokvareni proizvod, u roku od nekoliko sati može početi dijareja sa povraćanjem i mučninom zbog intoksikacije organizma.
 6. Intestinalne infekcije. Povišenu temperaturu, mučninu, povraćanje i dijareju koja ne prestaje ni noću mogu izazvati i patogene bakterije koje su ušle u creva.
 7. Paraziti. Pored dijareje, njihovi simptomi mogu uključivati opštu slabost, gubitak apetita, alergije, povraćanje i bol u stomaku .
 8. Pogoršanje hroničnih gastrointestinalnih bolesti se javlja zbog činjenice da telo tokom trudnoće doživljava dodatni stres.
 9. Upotreba laksativa može izazvati dijareju ako se ne poštuju uputstva i preporuke lekara.
 10. Beba će se uskoro roditi. Iznenadna dijareja na kraju trudnoće može biti preteča porođaja - beba vrši pritisak na creva. Ako žena takođe ima pojačan nagon za mokrenjem i postoje znaci izlaska sluzi, možda je vreme da odete u porodilište .

Samo lekar može da razume zašto trudnica muči dijareja. U slučaju dijareje ne treba odlagati kontaktiranje specijaliste koji može jedini dati pravu dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

Dijareja kod trudnica: šta da radite

Pre svega, konsultujte svog lekara i pratite njegove preporuke. Postoje neka opšta pravila o tome šta je važno učiniti kada imate dijareju.

Izbegavajte dehidraciju tela. Šta trudnice mogu da piju ako imaju dijareju, osim vode?

kompot od sušenog voća, voćni sok - izvori ne samo tečnosti, već i vitamina
pića koja imaju adstringentno dejstvo, kao što su čaj, decokcija sušenih bobica...

Pridržavajte se posebne dijete:

 • izbegavajte začinjeno, dimljeno, prženo, sveže voće i povrće, kako ne biste povećali iritaciju creva;
 • jedite ono što trudnice mogu da jedu. Na primer, pirinač - prvog dana dijareje bolje je kuvati ovu žitaricu. Od krekera i hleba neće biti štete. Sledećeg dana preporučuje se u jelovnik dodati bujon od piletine ili povrća.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke Instagram/candykenny2