Mnoge trudnice pate od problema sa varenjem, posebno u prvom tromesečju. Zašto se dijareja javlja u ranoj trudnoći i kada treba nešto da preduzmete u vezi sa tim? Naročito na početku trudnoće, telo reaguje na ekstremnu promenu hormona raznim i neobičnim tegobama.

Problemi sa varenjem su takođe među reakcijama koje mogu da izazovu hormoni. One se manifestuju prvenstveno kroz mučninu i povraćanje, ali i kroz nadimanje i zatvor. Zatvor se javlja zbog porasta nivoa progesterona u krvi. Jer hormon utiče i na mišiće creva. Isto tako, povećan pritisak rastuće materice na creva može dovesti do zatvora tokom trudnoće. Međutim, nije retkost da trudnice u prvom tromesečju pate od dijareje. Dijareja se javlja kada imate labavu stolicu više od tri puta dnevno.

Dok mučnina i zatvor na početku trudnoće mogu da budu hormonski povezani, verovatnije je da dijareja ima druge uzroke. Creva su preosetljiva i različito reaguju na različite uticaje. Okidači dijareje u ranoj trudnoći mogu da budu: bakterijske ili virusne infekcije, netolerancija na hranu, promena ishrane, stres i uzbuđenje, trovanje hranom.

Da li treba da budete zabrinuti zbog dijareje u ranoj trudnoći? Po pravilu, kratka epizoda dijareje nije štetna za buduću majku ili nerođeno dete. Tačnije, to je zdrava reakcija creva, koja želi da što pre eliminiše nepozvane goste. Međutim, ako simptomi traju i javljaju se duže od tri dana, obratite se lekaru kako ne biste rizikovali. Gubitak vode može dovesti do dehidracije i nedostatka hranljivih materija, što može dovesti do neravnoteže elektrolita. Ovo može naštetiti vama i bebi.

Evo šta sami možete da učinite: pre svega, važno je da se odmorite, minimizirate faktore stresa i, pre svega, regulišete ravnotežu tečnosti. Moto je da se puno pije - mineralna voda sa dobrim mineralnim balansom, napitci sa elektrolitima, supice su u ovoj fazi zdravi i hranljivi napici. Tablete sa aktivnim ugljem takođe mogu pomoći, jer ugalj vezuje zagađivače u crevima i izbacuje ih. Morova supa je takođe je stari isproban lek. Tu je korisna i rendana jabuka, pirinčana kaša, pasirana banana, zatim dvopek.


BONUS VIDEO

PROBLEM KOJI NAS MUČI PRE PUTA I MOŽE DA NAM POKVARI PUTOVANJE: Evo zbog čega se javlja i kako se leči PUTNIČKA DIJAREJA Kurir televizija


Izvor: Yumama