Dovođenje bebe po prvi put kući može biti zastrašujuće, naročito ukoliko ste po prvi put mama. Pedijatar Džudi Rotberg, koja je i sama majka dvoje dece, izdvaja nekoliko najčešćih briga sa kojima se susrećemo, a lako se mogu rešiti.

Bljuckanje

Veliki broj beba od rođenja do trećeg meseca bljucka barem jednom dnevno. Digestivni sistem kod beba još uvek nije totalno razvijen, stoga je stomaku lako da povrati sve u jednjak. Novorođenčad će, generalno, bljuckati odmah nakon hranjenja, i to obično zbog prejedanja ili zadržavanja vazduha. Prema rečima stručnjaka, nema razloga da se brinete oko toga, ukoliko je vašoj bebi lepo, udobno, ukoliko jede normalno. Ipak, važno je napraviti razliku između bljuckanja i povraćanja. Bljuckanje je lagano ispuštanje tečnosti iz usta, dok povraćanje predstavlja nasilnije izbacivanje veće količine tečnosti.

Možete umanjiti bljuckanje tako što ćete bebu hraniti u uspravnom položaju, manjim zalogajima, a češće, i uz dosta podrigivanja nakon jela.

Bebine akne

Ovo je u stvari jako česta, ali privremena pojava. Karakteristične su male crvene ili bele izbočine, koje se često javljaju na bradi, čelu ili nosu. Obično se pojave dve ili četiri nedelje nakon rođenja, a nestaju nakon tri-četiri meseca.

Ovo stanje uzrokuje majčin hormonski status, te se zato pojačava lučenje lojnih žlezda i zatvaraju se pore. 


Foto: Shutterstock

Začepljeni suzni kanali

Ova pojava nije nimalo retka, a neke bebe se rađaju sa tim. One mogu biti uzrokovane mekom maramicom koja prekriva kanal, te se on ne otvori na rođenju kako treba, ili se pak kanali zapuše malo kasnije. Doktor Vilijams, američki pedijatar i autor velikog broja knjiga, objašnjava kako ti tanki kanali odvode suze od očiju ka šupljinama u blizini nosa, a kada su blokirani, višak suza završi u očima, što kasnije stvara gnoj ili krmelje.

Kako biste rešili ovaj problem kod kuće, jednostavno uzmite mokru, meku tkaninu, i nežno trljajte dok ne otklonite tragove iz bebinog oka. Radite ovo više puta dnevno, ili onoliko koliko je potrebno. Doktori preporučuju i masažu suznih kanala. Često, kada su kanali blokirani, možemo osetiti ispupčenje na delovima kapka. Prstom nežno masirajte taj predeo, i to praveći polukrug od ugla oka do nosa. Uradite šest do deset ponavljanja, i to najmanje šest puta dnevno. Nežan pritisak na zapušeni kanal će proterati tečnost iz njega i otpušiti ga.

Ukoliko ovo ne pomogne da otčepite suzne kanale, obratite se lekaru, te ćete lakše uspeti da rešite ovo pomoću antibakterijskih kapi ili masti.

Hrknje

Hrkanje kod beba može biti jako slatko, ali ukoliko se redovno prekida, mame se često uplaše da li je to normalno. Male bebe imaju tendenciju da glasno dišu jer su im disajni putevi uski i puni sekreta. Vazduh koji prolazi kroz te lokve sekreta uzrokuju drugačiju vibraciju. Sve to hrkanje je samo vibriranje mekih maramica u disajnim putevima. Većinom ovi zvuci su sve slabiji kako bebini disajni putevi rastu, i kako ono uči da guta višak tečnosti. Ipak, hrkanje može biti znak da su disajni putevi vašeg deteta blokirani, što znači da mora da diše jače kako bi vazduh prošao tu blokadu, i onda nastaje takav zvuk.

Postoji jednostavon rešenje da mališanima olakšate disanje. Budite prvo sigurni da je nos totalno otčepljen, te koristite sprej za nos da odstranite višak sekreta. Konsultujte se sa pedijatrom pre upotrebe spreja. Alergije, prehlada ili neka druga respiratorna stanja mogu dovesti do hrkanja, te osigurajte da je okolina vašeg deteta bez prašine i drugih alergena.

Štucanje

Štucanje mališana je zaista stvar oko koje ne treba brinuti. Kao i kod odraslih, i kod mališana je prouzrokovano grčenjem dijafragme. Prejedanje je jedan od čestih uzroka štucanja. Ukoliko se stomak brzo naduva, ili bude prepun, to može izazvati spazam mišića dijafragme. Doktori predlažu sporije hranjenje ukoliko dojite, a podrigivanje prilikom promene dojke je preporučljivo. Ukoliko koristite flašicu, na pola flašice zastanite, pustite bebu da podrigne, i zatim nastavite hranjenje.

Još jedan uzrok štucanja je gutanje velike količine vazduha tokom hranjenja,  što opet dovodi do naduvavanja stomaka. Ukoliko dojite, budite sigurni da su bebina usta dovoljno otvorena. 

Slušajte svoju bebu. Čućete da beba guta vazduh ukoliko se previše brzo hrani i uz to i uzima vazduh. Ukoliko je hranite flašicom, držite je pod uglom od 45 stepeni, tako da se vazduh spusti na dno flašice. Možete bebu hraniti i uspravnom položaju i zadržati je u tom položaju neko vreme nakon dojenja, te ćete sprečiti štucanje.

Doktor Rotberg dodaje da ne treba previše da se brinete ukoliko beba ne podrigne. Mama zaista bude zadovoljna i umiri se kada beba podrigne, ali ne morate ih terati svim snagama. Držite svoju bebu uspravno, trljajte je po leđima, a možete je spustiti da legne, a zatim podići lagano, te će lakše podrignuti. A ukoliko i ne podrigne, to neće dovesti do nekih problema.