Tokom trudnoće može doći do promene u sekretu, a to može da bude i objektivni pokazatelj toga kako se trudnoća odvija. Promena strukture, boje i mirisa sekreta mogu da pokažu na neka odstupanja.

Mnoge žene su svojim lekarima prijavile da su primetile žut sekret u trudnoći, pa hajde da vidimo zbog čega se javlja i da li ima razloga za brigu.

Zašto se dešavaju promene u sekretu tokom trudnoće?

Nakon začeća, bukvalno svake sekunde se dešavaju promene u telu žene koje omogućavaju zaštitu embriona, pomažu u rastu i razvoju fetusa. Povećanje zapremine vaginalnog sekreta tokom trudnoće smatra se normalnim zbog hormonskih promena u telu. U prvom tromesečju trudnoće dolazi do akumulacije hormona progesterona, koji proizvodi žuto telo (privrmena endokrina žlezda koja se formirala nakon ovulacije).

Upravo progesteron i doprinosi aktivnoj proizvodnji mukoznog sekreta, čija je glavna funkcija stvaranje sluznog čepa koji štiti šupljinu materice od prodiranja patogenih mikroorganizama. Pod njegovim uticajem trudnica može da ima žućkast iscedak koji često postaje gust.

Toalet, menstruacija, žena
Shutterstock Žena u toaletu

Žut iscedak u 2. trimestru

U ovom periodu se takođe može javljati iscedak, ali će postati tečniji. Hormon estrogen igra važnu ulogu, a od njega i zavisi konzistencija sekreta. Ovo je prirodni proces, a sekret je obično bez mirisa i boje.

Svetlo žuti iscedak bez mirisa tokom trudnoće je normalan. Međutim, ako se javi u kombinaciji sa osećajem peckanja, crvenilom sluzokože, povišenom temperaturom ili počne neprijatno da se oseća, može da ukaže na zapaljenski proces ili pogoršanje hroničnih bolesti reproduktivnog sistema.

Ako primetite ovakve promene, obavezno se obratite svom lekaru i nikada ne pokušavajte da se sami lečite jer možete da izazovete probleme i sebi i plodu.

(Yumama)