Trudnoća je divan period u kom svaka žena, i pored mučnih simptoma, želi da izgleda što bolje. Međutim, nije neuobičajeno da žene baš u periodu trudnoće žele da se podvrgnu raznim procedurama, ali vodite računa jer ima i onih koje se ne preporučuju.

Neke intervencije je ipak bolje da ostavite za kasnije, posle porođaja i dojenja jer, sigurni smo, niko ne bi želeo zbog lepote da naškodi svom detetu.

Botoks i druge intervencije sa injekcijama

Svaki estetski postupak koji koristi injekcije nije pogodan jer može da izazove vrtoglavicu i slabosta, ali i alergijske reakcije koje su opasne, ne samo za ženu, već i za fetus.

Zbog povećane proizvodnje nekih hormona tokom trudnoće, odgovor tela na injekcije može da bude nepredvidiv. Zbog toga, većina lekara preporučuju da se ove intervencije ne rade najmanje 9 meseci tokom trudnoće.

Nadogradnja noktiju

Čak iako trudnice ne pate od mučnina, one i dalje mogu reagovati na jake mirise, posebno hemijske. Mogu da izazovu alergijske reakcije, pa čak i napade astme, pa je najbolje da na nadogradnju noktiju zaboravite tokom trudnoće.

Mnogi stručnjaci se nadogradnji noktiju protive i zbog štetnih zraka UV lampe i velike šanse da dođe do oštećenja kože od strane manikirke. Ta oštećenja kože mogu da dovedu do infekcije, pa ako volite da radite nokte, možda je ipak rešenje da radite manikir ali bez uklanjanja zanoktica, kao i prijatne spa tretmane za ruke.

Trudnica, nokti
Shutterstock Trudnica maže nokte

Piling i izbeljivanje kože

Pigmentacija kože tokom trudnoće je posledica hormonskih promena, a tamne mrlje u većini slučajeva nestaju nakon porođaja. Zato, pokušaj da ih se rešite pre nego što se beba rodi nije samo prerano, već i opasno. Beljenje kože može negativno uticati na formiranje zdrave kože deteta.

Nepoželjan je i hemijski piling koji može da povredi i osuši i onako osetljivu kožu budućih majki. Pored toga, postupak može da vam bude mnogo bolniji nego obično.

Laserska epilacija

Lasersko uklanjanje dlačica tokom trudnoće nije preporučljivo jer ne postoje tačne informacije o uticaju na zdravlje bebe. Zabranjene su i kreme za depilaciju zbog hemijskog sastava koji može negativno da utiče na razvoj fetusa.

Ono što se može preporučiti za uklanjanje dlačica u trudnoći je šećerna pasta ili vosak, ali morate da znate da može da boli mnogo više od uobičajenog.

Depilacija, vosak
Shutterstock Depilacija voskom u trudnoći

Procedure sa visokim temperaturama

Bilo kakve procedure koje koriste vruće proizvode, kontraindikovane su tokom trudnoče. Činjenica je da visoke temperature mogu da povećaju tonus mišića i da izazovu pobačaj. Veruje se da je to posebno opasno u ranim fazama trudnoće, ali je preporučljivo uzdržavati se od njih svih 9 meseci.

Tetovaže

Iako brojne majke žele da svoje telo obeleže nekom vrstom šare ili simboličnim natpisom, tetovaže ćete ipak morati da odložite. Boje koje se unose u kožu mogu da uđu u krv.

Takođe, žene koje imaju tetovažu u lumbalnoj regiji mogu da budu odbijene za epiduralnu anesteziju. Razlog tome je da se prilikom aplikovanja injekcije čestice pigmenta mogu preneti u cerebrospinalnu tečnost.

(Yumama)