Period trudnoće je poseban za svaku ženu, i ne kaže se bespotrebno da je žena 'u drugom stanju' jer se u njenom telu dešavaju ogromne promene, a ne samo rast bebe. Na svaku promenu koju osetite treba dobro da obratite pažnju, a one mogu biti vezane za celo telo, ne samo za stomak.

Jedna majka Lindzi (29) je poželela da ispriča svoje iskustvo i podeli ga sa celim svetom kako bi svaku ženu upozorila da obrati pažnju na svoje telo tokom trudnoće.

Dok je bila 34. nedelja trudna sa svojom drugom ćerkom, počela je da primećuje peckanje u desnom pazuhu i spoljašnjem delu grudi. Bol je dolazila i prolazila, sve dok nedelju dana kasnije nije primetila kvržicu veličine malog kamena.

Otišla je kod svog ginekologa, koji joj je dijagnostikovao začepljenje mlečnog kanala koji uzrokuje mastitis (upalu tkiva dojke), što je vrlo često u kasnoj trudnoći i posle porođaja. Prepisali su joj antibiotike, ali Lindzi nije mogla da se smiri. Već je imala začepljenje mlečnog kanala u prvoj trudnoći, ali ovog puta je bilo drugačije.

"U glavi sam znala da to nije to", rekla je Lindzi za Insajder.

Insistirala je da je doktori dalje testiraju

Iako su joj rekli da je premlada da bi to bio rak, insistirala je da joj urade ultrazvuk kako bi bila sigurna da je začepljenje kanala. Dok joj je lekar radio ultrazvuk, videla je na njegovom licu da nešto nije u redu, i nije pogrešila.

Rezultati su ukazivali na velike šanse da je u pitanju rak, a nedelju dana kasnije biopsija je potvrdila da ima invazivni duktalni karcinom. Rekli su joj da je rak verovatno široko rasprostranjen, sudeći po veličini, ali nisu mogli da urade skener jer je bila trudna a postoji rizik da se beba izlaže tom zračenju.

Izazvali su porođaj

Nedelju dana nakon što je dobila dijagnozu, a tri nedelje pre termina, lekari su odlučili da joj izazovu porođaj. Nakon toga odveli su je na skener gde su potvrdili da ima rak u četvrtom stadijumu, uznapredovao i metastazirao na njenu jetru. Dve nedelje kasnije započela je lečenje hemoterapijom.

Već mesecima prima hemoterapiju svake tri nedelje i optimista je u pogledu svog stanja. Njeni najnoviji snimci pokazuju da je 80 odsto raka nestalo.

Lindzi je želela svim ženama sveta da poruči da se zauzmu za sebe kada sumnjaju da nešto nije u redu sa njihovim zdravljem.

"Da se nisam zauzela za sebe, sigurna sam da danas ne bih bila ovde. Ono što su mi pokazali testovi krvi, moja jetra je već otkazala. Mlade žene treba redovno da se pregledaju na rak dojke, posebno kada su trudne.", rekla je i dodala:

"Gledala sam smrti u lice. Sećam se da sam napravila brojne video snimke za svoju decu jer sam mislila da mi otkucava vreme. Zaista sam mislila da imam samo 6 meseci života. Kao majka dve devojčice mlađe od 2 godine, bila sam potpuno prestravljena. Ne za mene nego za njih. Potrebna sam im i zato sam se toliko borila. Kroz svoju veru i nadu, uspela sam."

(Yumama)