Krvarenje u trudnoći je situacija koja uplaši svaku trudnicu, a doktorka Milica Ilić, specijalista ginekologije, gostovala je u emisiji "Na prvom mestu" i tom prilikom otkrila koje krvarenje je opasno i kako trudnica treba da se ponaša ukoliko ga primeti.

"Nije svako krvarenje u trudnoći opasno, ali nijedno nije bezazleno. Kada trudnici kažete da je nešto bezazleno to znači da ona može da ustane sa ginekološkog stola i da nastavi sve svoje aktivnosti najnormalnije, a to u trudnoći u kojoj postoji krvarenje više ne može. Međutim, trudnica ne treba da bude ni uspaničena kada ima krvarenje. Važno je da ona zna da mora da se javi svom ginekologu da bi se videlo zašto krvari i kako da se to krvarenje zaustavi ili bar smanji", rekla je dr Ilić na početku.

Krvarenje u prvom trimestru

"Krvarenje može da se javi svakog dana u trudnoći, od prvog dana pa sve do samog kraja. Na samom početku, kada dolazi do usađivanja bebe u materičnu sluzokožu može da dođe do propratnog krvarenja koje najčešće nije obilno, može da liči na menstrualno ali je obično mnogo manje. Ono je zaista bezazleno. Obično nismo svesni da je to stvar implantacije, žena sačeka menstruaciju koja izostane i posle toga najnormalnije nosi trudnoću", objasnila je doktorka, a onda dodala šta je to što može da se dogodi u prva tri meseca trudnoće.

"U prvom trimestru je krvarenje najčešće, i tada je lečenje progesteronskom terapijom uz mirovanje. U 99 odsto slučajeva te trudnice ne hospitalizujemo zato što ne postoji nikakva terapija koja mora da se daje u bolnici. Najčešće se koristi Utrogestan, i to je jedini preparat koji može da se koristi i oralno i vaginalno. Naravno, postoje i drugi preparati koji se daju."

Trudnica, stomak, spavanje, leđa
Shutterstock Trudnica koja spava na leđima

Postoje i krvarenja koja se javljaju usled pojave ugruška, a doktorka je objasnila i šta se preduzima u takvim slučajevima.

"Ovo krvarenje je takvo da trudnica treba da se javi ginekologu. Mora da se uradi pregled ultrazvučnim aparatom da bismo videli odakle je krvarenje i da li postoji neki krvni ugrušak između ploda i materice i da ga pratimo. Očekujemo da to krvarenje ne traje duže od jednog do dva dana, ali sve je individualno. Ukoliko se hematom povećava i ne prazni, on rasteže materične mišiće. A kada se mišići rastežu, imaju potrebu i da se skupe, pa imamo pojavu kontrakcija. To dodatno otežava situaciju. Ako se prazni, to je mnogo bolje", rekla je doktorka i dodala da pojava krvarenja ne mora da znači ništa za dalji tok trudnoće.

"Žene koje su u prvom trimestru krvarile mogu da ne prokrvare nikada do kraja, a mogu i da krvare par puta do kraja trudnoće."

Hemoroidi, trudnoća, wc, toalet
Shutterstock 

Krvarenje u drugom i trećem trimestru

"U drugom i trećem trimestru javlja se tamnije krvarenje, a najčešći uzrok su te kontrakcije materice. Imamo različite vrste krvarenja, a jedan od njih je i nisko usađena posteljica ili placenta previa. Tu su vrlo opasna krvarenja jer u tom delu materice nemamo toliko mišićnih vlakana, pa kada se raširi materica lakše dođe do krvarenja. Tada može i da dođe do odlubljivanja posteljice, i to su hitni medicinski slučajevi. Tokom krvarenja žene treba da leže, a tek kada prestane i prođe par dana, žena može da se vrati normalnom funkcionisanju", rekla je doktorka, a onda zaključila važnim savetom za sve buduće mame.

"Ima još mnogo uzroka krvarenja, ali ono što je najbitnije jeste da trudnica ima poverenja u svog ginekologa i da čim oseti neku promenu, ode na pregled."

(Yumama)