Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MAMA UPOZORILA NA SIMPTOME U TRUDNOĆI KOJE SU MOGLE DA JE KOŠTAJU ŽIVOTA: Ovaj čest problem nikako ne ignorišite

Autor Sandra Krstanović

Često se javlja pred kraj trudnoće i jako je važno odmah otići kod lekara.

 porođaj-ctg.jpg Izvor: Shutterstock

U trudnoći mogu da se jave brojni nelagodni simptomi, koji se često pripisuju drugom stanju i zbog toga se ignorišu. Tako se ponašala i Džesika Grib što je gotovo koštalo života. Kada je bila u 32. nedelji trudnoće sa svojim drugim detetom, krvni pritisak je počeo da joj raste. U početku ova tridesetogodišnja mama nije mnogo razmišljala o tome, mislila je da se to dešava. Međutim stvar je postala više nego ozbiljna.

"Nisam mislila da je povišeni pritisak toliko opasan, znala sam da je česta pojava kod trudnica. Bila sam na pregledu, dobila sam terapiju koja mi nije mnogo pomogla. Pritisak nije padao, a ja nisam reagovala misleći da će proći", započela je svoju priču Džesika, koja je nakon porođaja doživela zastoj srca.

Tada je saznala da ima peripartalnu kardiomiopatiju, vrstu zastoja srca ili slabost srčanog mišića koje se javlja na kraju trudnoće ili tokom prvih pet meseci od porođaja. Njen ginekolog je objasnio da je to retko stanje koje je vrlo teško otkriti jer oponaša simptome trudnoće, što ne zbunjuje samo trudnice već i stručnjake.

 porođaj-lekari-carski rez.jpg
Carski rez
Izvor: Shutterstock

"Moja je najveća želja da podignem svest o ovoj bolesti. Želim da žene slobodno razgovaraju o problemima u trudnoći kako bi ostale trudnice i buduće mame mogle da prepoznaju simptome i znake.", istakla je Džesika, kojoj je nakon otkirća bolesti napravljen hitan carski rez.

"Lekari su me oživljavali više od deset minuta. Bilo je očito da imam bolest srca i da mogu da završim tragično. Samo zahvaljujući dobrim lekarima koji su dali sve od sebe, ja sam danas živa", rekla je Džesika.Ona je danas srećna mama troje dece, ali zbog onoga što je prošla želela je da upozori sve trudnice da nikako ne ignorišu povišen pritisak niti bilo kakve simptome koje im otežavaju trudnoću.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica