Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOJI JE IDEALAN RAZMAK IZMEĐU DVE TRUDNOĆE: Naučnici došli do saznanja šta može biti rizično za mame i plod

Autor Sandra Krstanović

Naučnici došli do saznanja koliko vremena treba da prođe između dve trudnoće.

 Trudnoća Izvor: Shutterstock

Manje od godinu dana razmaka između dve trudnoće značajno povećava rizik za njen ishod nezavisno od starosti majke, objavili su naučnici. Ali, nakon što prođe godinu dana, razlike u riziku gotovo da nema.

Možda će vas zanimati

Prema istraživanju koje je obuhvatilo 150.000 trudnoća u Kanadi,  razmak između trudnoća računa se kao vreme od porođaja jednog do začeća drugog deteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu dana, rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod. U to su uključeni povećani rizici od fatalnih ishoda – smrti ploda i smrti deteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja.

No, kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dete. Najveći je ako između dve trudnoće prođe manje od devet meseci. Ali je dobra vest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 do 24 meseca.

Po postojećim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) idealno bi bilo da između dve trudnoće prođu dve godine, ali najmanje 18 meseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju čekati toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina.

„To je važno za starije žene koje moraju izmeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem dobi majke“, kaže se u studiji. „Naša studija pokazuje da je idealan razmak između dve trudnoća od 12 do 18 meseci“, zaključuje se.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica