Trudnice su kao i mala deca veoma podložne raznim bolestima, zbog čega svi stručnjaci preporučuju dodatni oprez. Ukoliko vam se desi da imate često dijareju i povraćanje, moguće je da ste se zarazile norovirusom, poznatijim kao stomačni virus koji je jako iscrpljujuć.

Glavni simptomi ovog virusa kod trudnica su:

  • Mučnina i nekontrolisano povraćanje
  • Grčevi i bol u stomaku
  • Dijarej, često vodenasta
  • Takođe može da se javi jaka glavobolja i povišena temperatura, ali i ne mora.

Ova vrsta stomačnog virusa na svu sreću ne traje dugo svega dva do tri dana, ali može da bude opasan zbog dehidratacije.Prvo i osnovno, nemojte da brinete za vašu nerođenu bebu, ona je u potpunosti zaštićena. Jedino što može da izaove ozbiljnije komplikacije je ako u potunosti dehidrirate, što je česta pojava kod ovakog tipa virusa. Veoma teška dehidracija može dovesti do prevremenog porođaja, zbog naglog smanjenja nivoa amnionske tečnosti koja okružuje vašu bebu u materici.

Zato je jako važan da unosite tečnosti,a posebno elektrolita . Zbog učestalog povraćanja to i nije baš lako, zato je savet lekara da treba piti manje količine vrlo često. Elektrolite možete kupiti u svakoj apoteci i oni su najbolji način da izbegnete ozbiljniju dehidrataciju. Čarobni lek ne postoji za ovu bolest, samo odmaranje sve dok simptomi ne prođu i unošenje što više tečnosti. Ako ste u mogućnosti da nešto i pojedete najbolje je da uzmete dvopek ili neki suv keks. Pošto je norovirus jako zarazan, trebalo bi da ostanete kod kuće do 48 sati nakon što ste prestali da osećate simptome.

trudnoća-bol-stomak.jpg
Shutterstock Stomačni virus u trudnoći

Ukoliko neko od ukućana ima stomačni virus, najbolji način da sprečite njegovo širenje je dobro i često pranje ruku. Takođe je poželjno da  dezinfikujete površine koje je koristila zaražena osoba, posebno toalet. Ako postoji mogućnost ne koristite isti toalet , ne koristite isti pribor za jelo i čaše. U svakom slučaju trudite se da što manje budite u kontaktu sa osobom koja je zaražena.

Medicinsku pomoć ukoliko se ipak razbolite tražite samo ako:

  • ne možete da unosite uopšte tečnost
  • imate krv u stolici ili tokom povraćanja
  • povraćate duže od dva dana
  • imate dijareju duže od 7 dana
  • osećate se sve lošije

(Yumama)