Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LJUPKE, VOLJENE I MAŽENE: Popularno staro slovensko ime koje se davalo devojčicama, jer su mezimice svojih roditelja

Autor Sandra Krstanović

Devojčice sa ovim imenom "svi vole, ljube i obožavaju".

 Devojčica, cveće Izvor: Shutterstock

Poreklo imena Ljubica je staro-slovensko, i smatra se da je izvedenica od drugih vlastitih imena kakva su Ljubinka ili Ljuba.
Prema podacima o poreklu sve devojčice kojima je rođenjem nadenuto ovakvo lično ime, imaju osobinu da su – "one koje su željene i dugo očekivane od svojih roditelja"; "one koje su ljubazne ili drage osobe"; "one koje su ljubimice ili mezimice svojih roditelja"; "one žene koje su lepe kao cvet ljubičice"; "osobe koje su voljene i mažene"; "ljubimice"; "ljupke žene".

Možda će vas zanimati

Ono što je sigurno jeste da je koren imena Ljubica slovenska reč "ljub" koja se može samostalno preveseti kao ljubav, draga, voljena, ljubljena, mila ili je u osnovi ovog imena glagolski oblik "ljubiti", pa ime može označavati osobu koju "svi ljube, vole ili obožavaju“. Najpoznatiji nadimci i imena od milja za ime Ljubica su – Ljupkica, Ljubana, Ljubina, Ljupče, Ljupka, Ljubičica, dok su izvedene varijantne ovog imena: Ljubinka, Ljubana, Ljubina.

 Devojčica, cveće
Devojčica u cveću
Izvor: Shutterstock

Zanimljivosti:

  • Jedna od najlepših pesama koja je posvećena nekoj Ljubici, jeste istoimena numera hrvatskog kantautora Massima Savića;
  •  „Ljubica“ (engleski „Violet“) – je film iz 1978. godine, koji je režirao Krešo Golik;
  • Ljubić – je planina u Republici Srpskoj, u opštini Prnjavor, čija je nadmorska visina 594 m;
  • Ljubić –  je naselje u opštini Čačak u Srbiji; naselje u opštini Knić u Srbiji i naselje u opštini Vitez u Bosni i Hercegovini;

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica