Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREMA ZA BEBU KOJA MI JE NAJVIŠE ZNAČILA: Smatrala sam da je čisto bacanje para, ali zapravo mi je spasilo kičmu

Autor Radmila Ilić

Ova sitna oprema za bebu definitivno je nešto što mi je neverovatno značilo, posebno prvih dana posle porođaja.

 Beba, presvlačenje Izvor: Shutterstock

Oprema za bebe iziskuje dosta novca, ali sve je toliko slatko da jedva možete da odolite. U pomoć redovno priskaču članovi porodice i prijatelji koji već imaju decu i koji vam mogu pozajmiti neke stvari koje su njihova deca prerasla. Ne dvoumite se da li da uzmete, iskoristite to jer brojne stvari će vam biti potrebne samo neko kraće vreme i posle ćete ih odložiti zauvek... ili bar do drugog deteta.

Kada sam se spremala za dolazak moje devojčice gledala sam da imam sve što mi se čini korisnom i što mi može pomoći u majčinstvu. Kako mi je to prvo dete, jedna dobra drugarica koja već ima dvoje dece pomogla mi je da me uputi u sve što mi je zaista potrebno, i hvala joj na tome. Donela mi je i veliki deo opreme koja njoj trenutno nije potrebna, a znala je da će mi značiti. Međutim, kada mi je donela pult za presvlačenje beba rekla sam joj da to i ne mora. Nije mi delovalo kao nešto što će da mi služi puno, plašila sam se da beba lako može da spadne odatle, a i šta mi fali da dete presvlačim na krevetu kao i većina ljudi?

Možda će vas zanimati

Ubeđivala me je i rekla: 'Samo ga zadrži, pa i ako ne budeš koristila lako ćeš mi vratiti. Videćeš i sama da nisam pogrešila, značiće ti mnogo za prve dane posle porođaja'. Odlučila sam da je poslušam, pa neka stoji makar i skupljalo prašinu.

Došlo je vreme mog porođaja i izlaska sa bebom kući. Zaboravila sam na pult koji stoji u uglu sobe. Uzela sam da presvučem bebu na krevetu ali kada sam pokušala da se ispravim osetila sam bolove u kučmi.Nisam puno marila, prošli su posle par sekundi. Međutim, kako sam taj položaj ponavljala više puta dnevno, uveče me je 'stisla' kičma i imala sam utisak kao da uskoro neću moći da ustanem iz kreveta.

 Beba, pelene, presvlačenje
Mama presvlači bebu
Izvor: Shutterstock

Setih se reči moje drugarice, uzmem onaj pult za presvlačenje i nakačim ga na krevetac, na suprotnu stranu od one gde moja mrva spava. Dođe trenutak za novo presvlačenje pelene, stavim je na pultić i sa lakoćom presvučem. Ni u jednom trenutku mi nije delovalo kao nebezbedno za bebu, a moja kičma nije osetila nikakav teret jer nisam morala da je savijam. Bolove koje sam imala pri presvlačenju bebe na krevetu i polusavijenom položaju dok to radim, sam zaboravila.

Tog trenutka postalo mi je jasno zašto je moja drugarica bila uporna u nameri da zadržim pult. Odgaja dvoje dece i sigurno je znala o čemu mi priča. Kada smo se posle nekog vremena videle nisam imala reči da joj zahvalim što me je ubedila da zadržim pult jer moja kičma joj je najzahvalnija.

Iz sadašnjeg iskustva, mogu svim mamama da preporučim da investiraju u pult za presvlačenje beba. Ne treba da bacaju pare, i najobičniji stabilan pult odlično radi posao, a kičma će im biti zahvalna. Ono na šta takođe želim da upozorim jeste da bebu nikako ne ostavljate samu na pultu, posebno u periodu kada počne da se okreće.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica