Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOSILI SU GA NAJZNAČAJNIJI NAUČNICI I VLADARI: Muško biblijsko ime sa kojim nema greške, njegovo vreme ne prolazi

Autor Radmila Ilić

Ime koje je jedno od retkih da mu vreme ništa ne može, uvek je moderno.

 dečak-tobogan-igra.jpg Izvor: Shutterstock

Budući roditelji imaju veliki zadatak pred sobom, a to je da smisle ime za dete koje će ga obeležiti za ceo život. Nije lako, a izbor je ogroman. Međutim, ako volite imena koja su stara i daju se generacijama unazad, a očekujete mušku bebu, možda baš ime Mihajlo bude vaš izbor.

Poreklo i značenje

Mihajlo je muško ime hebrejskog porekla. Potiče iz starohebrejskog Micha el (mi-ka-el) u značenju 'jednak Bogu', 'ko je kao Bog'. Po jevrejskom i hrišćanskom predanju tako se zove prvi od sedmorice arhanđela, starešina svih anđela, pobednik nad Luciferom, otelovljenim u obliku aždaje.

Možda će vas zanimati

Popularnost imena Mihajlo

Na našem podneblju najviše ga ima u Srbiji i Bosni gde se nalazi na top listama najdavanijih imena za dečake. U svetu se može naći u obliku Michael i toliko je popularno da o tome ne treba ni pričati.

Iako ovo ime pripada starijim imenima, a starija imena polako padaju u zaborav i menjaju ih neka moderna imena, sa Mihajlom nećete pogrešiti jer njegovo vreme ne prolazi.

 Krštenje, beba
Nasmejan dečak
Izvor: Shutterstock

Izvedena imena

Ženski oblik ovog imena je Mihajla, dok su muška izvedena imena: Mihael, Miho, Mihan, Miha, Miko, Mikica, Miki, Mikan, Mikailo, Mika, Mijuško, Mijat, Mijalko, Mijailo, Mihaelo i Mihailo.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica