Budući roditelji imaju veliki zadatak pred sobom, a to je da smisle ime za dete koje će ga obeležiti za ceo život. Nije lako, a izbor je ogroman. Međutim, ako volite imena koja su stara i daju se generacijama unazad, a očekujete mušku bebu, možda baš ime Mihajlo bude vaš izbor.

Poreklo i značenje

Mihajlo je muško ime hebrejskog porekla. Potiče iz starohebrejskog Micha el (mi-ka-el) u značenju 'jednak Bogu', 'ko je kao Bog'. Po jevrejskom i hrišćanskom predanju tako se zove prvi od sedmorice arhanđela, starešina svih anđela, pobednik nad Luciferom, otelovljenim u obliku aždaje.

Popularnost imena Mihajlo

Na našem podneblju najviše ga ima u Srbiji i Bosni gde se nalazi na top listama najdavanijih imena za dečake. U svetu se može naći u obliku Michael i toliko je popularno da o tome ne treba ni pričati.

Iako ovo ime pripada starijim imenima, a starija imena polako padaju u zaborav i menjaju ih neka moderna imena, sa Mihajlom nećete pogrešiti jer njegovo vreme ne prolazi.

Krštenje, beba
Shutterstock Nasmejan dečak

Izvedena imena

Ženski oblik ovog imena je Mihajla, dok su muška izvedena imena: Mihael, Miho, Mihan, Miha, Miko, Mikica, Miki, Mikan, Mikailo, Mika, Mijuško, Mijat, Mijalko, Mijailo, Mihaelo i Mihailo.

(Yumama)