Ako vam se desi da tokom trudnoće ostetite trnjenje i bridenje u nogama onda ste jedna od 15 odsto trudnica sa sindromom nemirnih nogu. Iako je ovo više nelagodnost nego ozbiljan problem, može biti jako neprijatno posebno ako vas drži budne noću. Stručnjaci smatraju da su hormoni estradiol i progesteron glavni "krivci" što trudnice često muče muku sa nemirnim nogama.

Međutim, nedostatak sna, stres, beba koja igra "sambu" u vašem stomaku i vrši pritisak na nerve takođe pospešuju ovu vrstu problema. Ovaj sindrom poznat pod skraćenicom RLS uglavnom se javlja tokom trećeg tromesečja i ono što je najveći problem jako je izražen noću. Nažalost savijanje i istezanje u većini slučajeva ne pomaže, a lekovi koji sprečavaju pojavi ove nelagodnosti zabranjene su u trudnoći.

Evo kako zaista sebi možete da pomognete ukoliko su noge postale "vaš neprijatelj":

  • Ustanite - koliko god da vam je teško posebno tokom noći da naterate sebe da se pomerite iz kreveta, najviše će vam pomoći da smirite noge ako ustanete i nekoliko puta prođete kroz stan.
  • Odvratite sebi pažnju - uradite bilo šta što će vas sprečiti da se nervirate i čekate da nervoza prođe sama od sebe.
  • Vodite dnevnik ishrane - obratite pažnju šta ste jeli pre nego što ste osetili ovaj sindrom. Stručnjaci smatraju da kod nekih žena ugljeni hidrati kasnije tokom dana mogu izazvati ovu nelagodnost u nogama. Ako primetite da vam neka hrana pravi problem izabcite je.
  • Testirajte se - uradite analizu krvi za gvožđe, jer anemija može biti povezana sa ovim sindromom.
  • Toplota pomaže - tuširanje ili topla kupka mogu doneti olakšanje

Ako se pitate kada će ova nelagodnost da prođe, istarživanja su pokazala da 97 odsto žena potpuno olakšanje oseti nekoliko dana nakon porođaja.

(Yumama)