Depilacija voskom u trudnoći često je tema rasprava, a stručnjaci objašnjavaju da li je ta ženska higijenska navika opasna za njihov plod ili bez bojaznošću mogu da nastave.

Da, bezbedno je da se voskom depilirate u trudnoći ali morate voditi računa jer vam u tom periodu koža može biti osetljivija na njega.

Stav stručnjaka o depilaciji u trudnoći

Ne postoji poznati medicinski problemi sa upotrebom voska za depilaciju i uklanjanju dlačica tokom trudnoće, jer ne prodire direktno u kožu. Međutim, pojačan protok krvi u vašem telu može dovesti do toga da se osećate bolnije nego ranije i može napraviti manje podlive koji su bezopasni ali vidljivi.

"Nekoliko dana pre depilacije uradite piling i mažite to područje blagim kremama, tako da koža bude meka. Ovo će sprečiti da se vozak lepi za kožu i izaziva bol", kažu stručnjaci i dodaju još jedan savet:

"Ako treba da skratite dlake između depilacije, koristite makaze i nemojte biti u iskušenju da ih obrijete."

Depilacija, vosak
Shutterstock Depilacija voskom u trudnoći

Mnoge mame tokom trudnoće preporučuju depilaciju voskom redovnije nego uobičajeno jer što su dlake manje, to će skidanje biti manje bolno.Obavezno obavestite svog kozmetičara da ste trudni i napravite test sa voskom iako ranije niste imali nikakvu reakciju.

Ako se odlučite za depilaciju kod kuće, vodite računa o temperaturi vrućeg voska i nikad ne koristite bilo koju vrstu proizvoda za depilaciju na upaljenoj ili povređenoj koži, preko mladeža ili proširenih vena.

Depilacija bikini zone u trudnoći

Neke žene se odlučuju da srede svoju bikini zonu nedelju dana pred porođaj. Ovo je samo vaš izbor, neće naneti nikakvu štetu, ali imajte na umu i da babice i medicinsko osoblje neće očekivati da vaša intimna regija neće biti doterana i sređena do savršenstva (i to neće imati nikakav uticaj na porođaj).

(Yumama)