Sećate se da su ranije generacije odrastale bez sterilizatora za flašice, prokuvane cucle, antibakterijskih sredstava za dezinfekciju ruku i svega što vaše dete dodiruje? Deca su se igrala u pesku, skakala po baricama, mazila svakog psa u parku... Lekari su se složili da ništa nema loše da se dete sretne sa malo prljavštine.

Broj dece sa alergijama povećao se od kako su mame počele da sterilišu sve što se nalazi u dodiru sa svojim bebama. Međutim, istina je da malo prljavštine zapravo poželjno jer se dokazalo da smanjuje alergiju bez povećanja rizika od infekcije.

Deca moraju biti izložena određenim gljivicama, bakterijama i virusima kako bi izgradili svoj imunitet i zaštitili ga u budućnosti. Naravno, u granicama razumnog.

I dalje je važno oprati ruke deci nakon što su se igrali sa nečim prljavim, a čišćenje njihovih igračaka sapunom i vodom takođe je preporučljivo. Dodatnu negu treba posvetiti bebama mlađim od 3 meseca kada je telo još preslabo za borbu protiv određenih bakterija. Samo koristite zdrav razum dok puštate decu da istražuju svoju okolinu.

Kako pravilno brinuti o cuclama?

Sterilizacija cucle posle svakog korišćenja, umesto jednostavnog ispiranja, može povećati rizik od alergije kod vaše bebe, a da pritom ne smanjuje rizik od infekcije.

"U početku sam bila vrlo oprezna sa svojom ćerkom. Sterilisala sam joj dudu sve dok nije napunila četiri meseca. Prestala sam jer sam shvatila da joj je sve čega se dočepa i onako završilo u ustima, pa koja je onda svrha sterilizacije", rekla je mama Katarina, koja je ujedno i medicinska sestra.

Beba sa cuclom
Shutterstock Beba sa cuclom

Igra sa kućnim ljubimcima

Istraživanja pokazuju da deca koja odrastaju sa psom imaju manji rizik od astme, ali i alergija.

"Postoji mnogo važnijih stvari o kojima treba brinuti nego što je pseći izmet. Moja ćerka se igra u travi u parku i velika je šansa da se neka životinja samo popiški ili pokaki pored. Kada bih toliko brinula o psećem izmetu, nikada je ne bih pustila napolje da se igra", rekla je mama Ana.

Sve jeu zdravom razumu, treba razmisliti šta uskratiti detetu a šta ne. Nakon igre sa kućnim ljubimcima, operite detetu ruke i izbegavajte direktan kontakt sa psećim izmetom, posebno sa izmetom mačke jer može sadržati neke od opasnih bakterija.

Deca i pas
Shutterstock Deca i pas

Igranje u pesku

Pesak bi trebalo redovno čistiti kako bi bio prikladan za dečiju igru. Mačke lutalice, ptice, bibe i pauci samo su neki od potencijalnih prenosnika bakterija i parazita kakvi se mogu naći u pesku.

"Dopuštam svojoj ćerki od 21 meseca da se igra u pesku, ali pravilo je da uvek nakon toga mora da opere ruke, i da dajemo sve od sebe da se ništa ne stavlja u usta dok se igramo na prljavim mestima poput parka."

Deca treba da se zaprljaju u igri, to je dobro. Ne paničite, važno je samo da ih posle toga operete sapunom i vodom, i biće apsolutno dovoljno.

(Yumama)