Narodno verovanje da će majka koja u trudnoći ima gorušicu roditi dete sa puno kose sada je i naučno dokazano. 

Istraživanje sprovedeno u porodilištu Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek na 350 porodilja otkrilo je niz zanimljivih informacija o popularnim mitovima, piše Glas Slavonije.

"U istraživanju smo ispitivali da li postoji razlika u tačnosti između nekih popularnih mitova o predviđanju pola tokom trudnoće i majkama muške i ženske dece. Pomoću upitnika smo ispitivali 11 popularnih mitova o trudnoći koji se navode u časopisima, na internet stranicama i uopšte u popularnoj kulturi. Neki od ispitivanih mitova su: da li zavisi pol deteta od toga ima li majka više želju za slatkim ili slanim tokom trudnoće, budi li se na levoj ili desnoj strani kreveta, nosi li dete "visoko" ili "nisko", ima li stomak u obliku lopte ili lubenice, ima li jake ili slabe jutarnje mučnine, da li je imala česte promene raspoloženja, da li se više ugojila na trupu ili na bokovima i stražnjici, da li se tokom trudnoće ugojio i partner, da li tokom trudnoće imala sjajniju kosu nego inače i slično", pojasnio je d. Darjan Kardum, koji je na istraživanju radio godinu dana s mladim lekarima Željkom Kardum i Tihanom Nađ, i u suradnji sa upraviteljkom Klinike za ginekologiju KBC-a Osijek, doc. dr sc. Andrijanom Miler.

Od svih ispitanih mitova o predviđanju detetovog pola tokom trudnoće, statistički značajna razlika je pronađena tek za mit da je trudnoća sa muškim detetom povezana sa sjajnijom majčinom kosom tokom trudnoće.

Naime, žene koje su nosile žensku decu u 39,1 posto slučajeva navele su da su tokom trudnoće imale sjajniju kosu, a žene koje su nosile mušku decu to su navele u 45 posto slučajeva.

"Dodatno smo ispitali jedan česti mit vezan uz trudnoću. To je onaj koji govori da žene koje imaju snažniju gorušicu rađaju decu koja imaju više kose. Čak 205 porodilja opisalo je kako njihovo dete ima "puno kose", a 145 je navelo kako dete ima "malo ili ništa kose". U ovom istraživanju se pokszalo da znatno više majki čija deca imaju puno kose navodi kako su imale jaču gorušicu od majki čija deca imaju manje kose. Time je zapravo potvrđeno jedno istraživanje autora iz SAD-a, objavljeno u časopisu Birth 2006., koji su takođe, na svoje čuđenje, pokazali da većina žena koja rađa decu ss više kose ima izraženije simptome gorušice, a to su objasnili delovanjem hormona, koji mogu prouzrokovati pojavu relaksacije sfinktera jednjaka i posledični refluks, a također su povezani sa rastom kose kod fetusa. Ovim istraživanjem nikako ne želimo obeshrabriti buduće roditelje u pokušaju predviđanja pola svog budućeg deteta pomoću mitova i "bapskih priča", jer su oni važan deo trudnoće", navodi dr Kardum i otkriva da istinitost jednog mita nisu uspeli da potvrditi.

"To je mit raširen u Americi prema kojem, ako se partner udeblja, žena nosi žensko dete. Iako je u našem istraživanju, prema navodu roditelja, čak 34,3 posto očeva dobilo na težini, nismo uspeli da potvrdimo istinitost tog mita. Možda je zanimljivo i kako je ukupno 60 posto žena ispravno predvidelo pol deteta u trenutku spoznaje da su trudne", podelio je rezultate istraživanja dr Darjan Kardum.

Zapratite nas i na Instagramu!