Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRUDNICE NA MORU, OBRATITE PAŽNJU NA OVE STVARI: Ginekolog savetuje sve buduće mame

Ginekolog savetuje sve trudnice na šta je važno da obrate pažnju kada su na moru.

 saveti za trudnice na moru_1401431639 Izvor: Shutterstock

Ginekolog doktorka Ula Marton kaže da letovanje na moru trudnice ne treba da izbegavaju. "Ukoliko se radi o urednom toku trudnoće, znači da trudnica nema povišenog pritiska, nereguliranog dijabetesa, neregulirane hormonsku funkcije štitne žlezde, bubrežne bolesti i/ili bolesti srca, ako se ne sumnja na nisko postavljenu posteljicu ili mogućnost prevremenog porođaja ili bilo koje ugroženosti ploda kao što je, na primer, zastoj rasta ploda, trudnice mogu putovati.

Možda vas zanima

Ipak, svakako put do destinacije kao i samo ponašanje na destinaciji buduća majka treba da prilagodi sebi i svojim telesnim mogućnostima, stalno osluškujući svoje telo. Putovanje bilo kojim vozilom zahteva odmor svakih 1,5 do 2 sata uz lagano rastezanje, šetnju i okrepljenje", preporučuje doktorka Marton.

Pripazite na temperaturu mora

Ginekolog kaže kako kupanje u moru ne predstavlja prepreku i ne može uzrokovati probleme tokom trudnoće. Naprotiv, more ima blagotvoran učinak na telo, a kupanje omogućuje primerenu vežbu u trudnici. Ipak, treba pripaziti na temperaturu mora. 

"U svakom slučaju kupanje u moru je znatno prihvatljivije od kupanja u bazenima. Zbog temperaturnih razlika preporučljivo je izbegavati turska kupatila, mokre i suve saune. Iz higijenskih razloga preporučuje se izbjegavanje đakuzija", savetuje ginekolog.

Ono na što bi buduće mame svakako trebalo da obrate pažnju, napomenula je doktor Marton, jeste da menjaju mokre kupaće kostime sa ciljem prevencije upale mokraćne bešike koja je znatno češća tokom trudnoće.

Ginekolog uopšteno preporučuje da izbegavate preterano izlaganje suncu koje može uzrokovati opekotine, sunčanicu uz drhtavicu i  dehidraciju uz pad nivoa elektrolita, koji mogu izrazito ugroziti majku, ali i trudnoću. "Stoga oprez, nemojte zaboraviti adekvatan unos tečnosti i to tri do četiri litre dnevno uz puno voća i povrća svaka dva do četiri sata.

Vožnja motornim čamcima i gliserima nije preporučljiva u drugoj polovini trudnoće, kao ni skijanje na vodi, a skakanje na glavu zbog prilagođavanja pritiska majke može dovesti do nesvestice. Plivanje mora biti uravnoteženo i primereno telesnoj kondiciji majke", savetuje doktorka Marton i dodaje kako su, ako je trudnoća uredna, strah i predrasude jedini razlozi zbog kojih neki veruju da je za trudnice kupanje u moru opasno. "Uživajte u moru i njegovim blagodatima kao i u svojoj trudnoći", preporučuje ginekolog.

yumama/miss7mama

Pročitajte i...

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica