Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na šta trudnice moraju da obrate posebnu pažnju za vreme vrelih letnjih dana

Tropski talas obuhvatio je gotovo čitavu Evropu, a kako utiče na trudnice i koje rizike nosi, saznajte u tekstu koji sledi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Toplo letnje vreme na neke ljude utiče više nego na druge, među tim "drugima" uglavnom su trudnice čije se telo brže zagreva.

"Nije neobično videti trudnicu u hitnoj pomoći po vrelom letnjem danu", kaze dr Elizabet Suzan Langen, lekar i asistent na Mičigenskom univerzitetu na odeljenju za Ginekologiju i akušerstvo.

"Kada ste u drugom stanju vaše telo već naporno radi kako bi održalo vas i vašu bebu zdravim, pa kada se na to doda još jedan posao - rashlađivanje tela, to nekim trudnicama može da bude 'kap koja prelije čašu'".

Simptomi pregrejanosti su: topla koža, glavobolja i vrtoglavica, grčevi u mišićima i mučnina. Trudnice koje imaju telesnu temperaturu preko 39 stepeni C su u velikom rizuku da dožive toplotni udar, toplotnu iscrpljenost i dehidrataciju.

Povezane vesti

Dehidratacija je i jedan od uzrokaBrakston-Hiksovih, odnosno lažnih kontrakcija, i takođe povećava rizik od vrtoglavice i nesvestice, kaže dr Alis Hausprug, specijalista ginekologije i akušerstva i asistent u Magee-Womens Hospital u Pitsburgu.

"Vrtoglavica i nesvestica po sebi nisu opasne, međutim trudnice koje ih osećaju imaju veće šanse da padnu - što može biti veoma opasno i izazvati komplikacije kao što su prevremeni porođaj ili abrupcija posteljice", kaže dr Hauspurg.

To, naravno ne znači da žene u drugom stanju treba da izbegavaju da izlaze iz kuće, dozvoljeno je čak i vežbanje ukoliko su preduzete prevenivne mere.

"Ukoliko žena odluči duže vreme da provede napolju u šetnji ili vežbanju, savetujemo da se sve vreme hidrira, da nosi laganu odeću i izbegava najtopliji deo dana. Jedna od najvažnijih stvari je da budu hidrirane".

Povezane vesti

Međutim, dehidratacija nije jedina koja uzrokuje probleme: visoka temperatura ili kupanje u kadi sa toplom vodom u prvo trimestru povezani su sa promenama u strukturi srca i defektima neuralne cevi, što može da rezultira stanjem kao što je spina bifida.

"Telesna temperatura od 38 stepeni ili više, i simptomi poput prehlade nisu nužno opasni za bebu, ali biste svakako trebali da posetite lekara", kaže dr Langen. 

"Trudnice se brže razboljevaju, tako da smo malo 'agresivniji' u tretiranju povišene telesne temperature, nego kada je u pitanju zdrava osoba koja nije u drugom stanju".

Povezane vesti

Trudnice koje osećaju da im je pretoplo treba odmah da preduzmu neke korake: da se sklone u hladovinu ili rashlađenu prostoriju, popiju malo vode, skinu višak odeće, rashlade se vlažnom krpom ili peškirom ili, ako su kod kuće, istuširaju se hladnijom vodom. Trudnice koje povraćaju ili im se simptomi pogoršavaju ili traju duže nego što je uobičajeno, trebalo bi odmah da se jave lekaru. 

"Važno je da osluškujete svoje telo. Većina trudnica su mlade, zdrave osobe, kada ih primimo u bolnicu damo im tečnosti, pomognemo im da se rashlade i pošaljemo ih kući i najvećem broju slučajeva, sve na kraju bude uredu", kaže dr Langen.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica