Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Male boginje (morbile) u trudnoći

Saznajte kako se prenose i manifestuju morbile, ali i šta treba da preduzmu trudnice ukoliko sumnjaju da su zaražene virusom malih boginja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Male boginje ili morbile su veoma zarazna virusna infekcija koje se prenosi direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha - kapljučno (kašljanje, kijanje) i, najređe, indirektnim putem, preko predmeta koje je dodirivala obolela osoba.

Simptomi malih boginja

Period inkubacije (period od trenutka kada virus uđe u organizam do momenta pojave tegoba) traje 7 do 18 dana, javlja se:

- povišena telesna temperatura

- sekret u nosu

- kašalj i konjuktivitis (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci)

Ovi simptomi obično traju dva do četiri dana, a onda dolazi do skoka telesne temperature i pojave ospe - prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a zatim i na trupu i ekstremitetima.

Povezane vesti

Šta ako trudnica dobije male boginje?

Iako su u najvećem riziku od dobijanja malih boginja deca mlađa od godinu dana, neuhranjena deca i ona sa oslabljenim imunim sistemom, kao i tinejdžeri i odrasli koji nisu primili vakcinu, iako se to retko dešava, u osetljive kategorije ubrajaju se i trudnice.

Ukoliko se male boginje jave kod žene dok je u drugom stanju ona je u riziku da:

- ima pobačaj ili da beba bude mrtvorođena

- ima prevremeni porođaj (pre 37. Nedelje trudnoće)

- rodi bebu male telesne težine

Ukoliko trudica koja nije vakcinisana bude u kontaktu sa osobom zaraženom malim boginjama, obavezna je da se odmah javi svom izabranom lekaru koji će je uputiti u dalju proceduru.

Povezane vesti

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica