Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li hepatitis (žutica) može da ugrozi trudnicu i bebu?

Na načešća pitanja o hepatitisu, virusnom obolenju koje se može javiti i za vreme trudnoće, odgovara naš saradnik dr Dragoslav Lekić.

  Izvor: Foto: Shutterstock


Hepatits može da se dobije bilo kad, pa i u trudnoći. Ako žena zna da ima hepatitis (žuticu) ili se on otkrije tokom trudnoće, najveća briga tada nastaje kako će ta bolest da utiče na trudnoću i nerođenu bebu. U većini slučajeva, trudnoća ne pogoršava sam tok bolesti, niti ga znatnije produžava

Hepatitis (jetra - lat. hepar) je pojam koji označava infekciju i upalu jetre. Upala jetre nastaje kao posledica virusne infekcije, koju izaziva virus hepatitisa. Saznanje da ste oboleli od virusnog hepatitisa, ili da ste nosilac virusne infekcije - najblaže rečeno nije prijatno, a može da bude i šokantno. Uobičajeno je da samo osoba sa kojom ste u bliskom kontaktu (vaš partner) ide na testiranje za virus hepatitisa. Presudan je tip virusne infekcije kojim je jetra zahvaćena.

Postoje tri najvažnija tipa virusne infekcije, koji su označeni velikim slovima A, B i C.

1. Kako se dobija zarazna žutica?

Hepatitis A je najčešća virusna infekcija jetre i spada u kontaktne infekcije. Poznata je i kao infekcija prljavih ruku. Zarazna žutica može da se širi zagađenom vodom - kada dolazi do masovnih epidemija, direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili kliconošom, kao i osobom koja priprema hranu a zaražena je ili kliconoša. Žutilo beonjača i kože, uz povišenu telesnu temperaturu, tipično je za hepatitis, mada do upale može da dođe i bez pojave žutice.

2. Ko je kliconoša?

To je osoba koja je prebolela upalu jetre, ali je i dalje nosilac virusa - koji se putem žuči i stolice izbacuju u spoljašnju sredinu. Nečistim rukama ili drugim kontaktom, prenose se virusi na druge osobe.

3. Koje osobe su najugroženije kada je u pitanju ova bolest?
Radnici u čistoći, medicinsko osoblje, svi koji rade sa decom i bebama, uključujući previjanje i menjanje pelena.

4. Kakve su posledice za obolele?

Hepatitis A ne izaziva dugotrajne probleme sa jetrom, ali se svim osobama koje potencijalno mogu da budu izložene ovoj infekciji preporučuje ili, čak, i propisuje obavezna vakcinacija. Takođe postoji preporuka za vakcinisanje pre putovanja u slabije razvijene zemlje, gde higijenski standardi nisu odgovarajući.

5. Šta je karakteristično za hepatitis B?

Virus hepatitisa B se prenosi putem krvi sa zaražene na zdravu osobu. Ova infekcija može da se prenese preko nesterilnih igala i instrumenata, prilikom tetovaže ili pirsinga, nepažnjom pri rukovanju sa upotrebljenim iglama, ili tokom operacija bilo koje vrste. Može da se prenese putem pljuvačke ili seksualnim putem kada se ne koristi kondom. Hepatitis B može da izazove dugotrajne probleme sa jetrom. Vakcina je na raspolaganju, a pojedine zemlje kao što je Australija - već rutinski vrše vakcinaciju dece, i to od šest meseci starosti.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica