Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hipotireoza i trudnoća

Nedostatak hormona štitaste žlezde u trudnoći može da ugrozi zdravlje majke i bebe, značajno povećavajući rizik od pobačaja ili čak da uzrokuje mentalnu retardaciju kod bebe.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uzrok
Najčesći uzrok hipotireoze (smanjenog lučenja hormona štitaste žlezde) je Hašimotov tiroiditis. Kod ove autoimune bolesti organizam proizvodi antitela koja napadaju ćelije štitaste žlezde, i time ometaju proizvodnju hormona. Poremećaj može nastati u trudnoći, ili može biti posledica već postojeće hipotireoze.

Izuzetno je važno kontrolisati hipotireozu kod trudnica jer ovaj poremećaj može da ugrozi zdravlje majke i bebe, značajno povećavajući rizik od pobačaja ili čak da uzrokuje mentalnu retardaciju kod bebe, usled nedostatka hormona štitaste žlezde.

Dijagnoza

Merenjem TSH i slobodnog T4 u krvi, kao i TG-At (tireoglobulinskih antitela) i TPO-At (antitela na tiroidnu peroksidazu), detektuje se povišen nivo TSH i sniženi T4, što ukazuje na hipotireozu.

Simptomi
Najčešći simptomi su umor, pospanost, zimogrožljivost, povećanje telesne težine, opstipacija, suva koža, opadanje kose, mentalna usporenost, problemi sa pamćenjem i koncetracijom. Usled toga što su simptomi hipotireoze umor i dobitak na težini, ovaj poremećaj može kod trudnica da prođe neopaženo.

Lečenje
Nizak nivo hormona štitaste žlezde se nadoknađuje lekovima – sintetitičkim hormonima. Najčešće se koristi sintetički tiroksin – levotiroksin. Kod žena koje su imale hipotireozu pre trudnoće, u trudnoći mora da se poveća doza. Njima se preporučuju redovne kontrole, na 6 do 8 nedelja i praćenje nivoa hormona. Sintetički tiroksin ne ugrožava zdravlje bebe. Testiranjem TSH, T3 i T4 se podešava doza zamene hormona, jer je majka izvor hormona i za bebu. Nizak nivo tireoidnih hormona povećava rizik od pobačaja. Ukoliko se ne leči u trudnoći, hipotireoidizam može dovesti do rađanja dece sa nižim koeficijentom inteligencije.

Važno je i napomenuti da gvožđe u vitaminskim tabletama koje neke trudnice uzimaju, može da ometa absorpciju tireoidnih hormona, te se preporučuje da se hormoni (lekovi) uzimaju 2- 3 sata posle vitaminskih preparata.


Svetlana Paskaš, naučni saradnik Instituta za primenu nuklearne energije- INEP

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica