Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Važne odluke o porođaju

Pre odlaska na porođaj važno je da znate o kojim stvarima odlučujete vi, a o kojima odlučuju zdravstveni radnici koji će vam pomagati u porođaju.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Strahovi koje trudnica doživljava tokom trudnoće, a naročito pred sam porođaj, odluke lekara koje mora da prihvati, i briga njenih bližnjih da sve prođe u najboljem redu - može nekada da stvori osećaj kod žene da nema nikakvu kontrolu nad onim što joj se dešava. Žene kojima odgovara da svu odgovornost prebace na druge - medicinsko osoblje i članove porodice, lakše će se prepustiti. Ali, većina trudnica ima potrebu da „drži konce“ u svojim rukama.

Porodilište

Porodilište mogu da biraju trudnice koje žive u većim gradovima, ili u njihovoj blizini. To je kod nas slučaj jedino u Beogradu, jer u manjim gradovima postoji samo po jedno. U Beogradu, žene mogu da biraju između dva veća: GAK u Višegradskoj i GAK "Narodni front", i tri manja - u KBC "Dr Dragiša Mišović", u Gradskoj bolnici, zapravo Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC "Zvezdara" i u KBC "Zemun". Takođe, u Beogradu postoji i mogućnost

Gde je najbolje? Trudnice često pitaju gde je najbolje otići na porođaj, ali to je nemoguće reći. Od mnogo čega zavisi kakvo će da bude njhovo iskustvo i lični doživljaj. Većina žena se za naredni porođaj opredeljuje za isto, ali ima i onih koje odu u drugo porodilište. Drugi, i svaki naredni porođaj su uglavnom lakši (a time i lepši) - zbog fizioloških razloga, ali i zbog toga što je većina stvari poznata, strahovi su mnogo manji, ili ih uopšte nema.

porođanja u privatnom porodilištu, tačnije u Specijalnoj ginekološkoj bolnici "Jevremova".


Većina žena se opredeljuje prema mestu gde radi lekar koji im vodi trudnoću, ili prema određenom iskustvu koje su čule od žena koje su se porađale. Retko se opredeljuju po nekom drugom kriterijumu, na primer veličini (veća porodilišta pojedinim ženama daju osećaj sigurnosti, dok ih druge izbegavaju zbog gužve, pošto smatraju da će im se osoblje više posvetiti ako ima manje porodilja).

Ukoliko suprug želi da prisustvuje porođaju, to je sada moguće u svim porodilištima u Beogradu - uz odgovarajuću proceduru i novčanu nadoknadu. Želja da sve vreme bude sa bebom, takođe je kriterijum za izbor mesta gde će žena da se porodi. Ali, i specifičnosti kao što je porođaj u vodi - kod nas je to moguće u specijalnoj kadi, u kojoj porodilja provodi vreme dok se grlić ne otvori. To je izbor određenog broja žena - koje su, uglavnom, zadovoljne ovom varijantom porođaja.

Nažalost, sam čin rađanja se ne događa u vodi, što bi bilo izuzetno iskustvo za bebu, jer bi joj se omogućio postepen prelazak u novu sredinu, i nenasilan porođaj za nju i majku.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica