Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Urinarna infekcija u trudnoći

U urinarnom traktu trudnice dolazi do niza promena, što olakšava nastanak urinarnih infekcija

Tokom trudnoće se događaju izvesne promene u urinarnom traktu trudnice, i to u anatomskom smislu (građa, oblik), ali i u funkcionalnom. Naime, dolazi do uvećanja bubrega, a materica - koja se u trudnoći poveća 20 puta, pritiska bubrege i mokraćnu bešiku. Kiselost mokraće se smanjuje, a ona sadrži više šećera, belančevina i hormona nego što je to slučaj pre trudnoće. Pražnjenje bešike nije potpuno, pa trudnice često moraju u toalet. Osim toga, trudnoća se karakteriše i smanjenim imunološkim odgovorom, jer bi u suprotnom došlo do odbacivanja ploda, koji sadrži pola genskog materijala od oca. Sve ovo olakšava nastanak urinarnih infekcija.

Kada posumnjati da se radi o urinarnoj infekciji?
Ukoliko postoji bol pri mokrenju, ili žarenje sa učestalim mokrenjem, nagonom na mokrenje ili stvarnom potrebom, ako je prisutna i jeza - onda je izvesno da postoji urinarna infekcija mokraćne cevi (uretritis), ili same bešike (cistitis). To je najčešći slučaj.
Kada su infekcijom zahvaćeni bubrezi, tada se govori o pijelonefritisu. Pored simptoma cistitisa, prisutna je temperatura i bol u slabinama. Upala bubrega može da dovede do prevremenih trudova i teške infekcije. Najčešći uzročnik infekcije urinarnog trakta je Ešerihija koli.

Kako se postavlja dijagnoza?
Uz opisane simptome, i nakon obaveznog pregleda, vrši se ispitivanje mokraće kulturom bakterija - postupak se naziva urinokultura. Na taj način se utvrđuje koji mikroorganizam je uzrok nastale infekcije, uz istovremeno ispitivanje osetljivosti uzročnika na pojedini antibiotik - otuda naziv antibiogram.

Ispitivanje urina tokom trudnoće je postalo standardna procedura, bez obzira da li su pojedini simptomi prisutni ili ne.

Trudnice sa pijelonefritisom se, po pravilu, primaju u bolnicu (hospitalizuju) - radi adekvatne terapije, koja uključuje i intravensko davanje antibiotika - i to onih na koje je E. colli dokazano osetljiva.

Dr Dragoslav Lekić, spec. ginekolog-akušer

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica