Niske temperature i ledeni vetar dovode do slabije cirkulacije, tako da koža ne dobija dovoljno kiseonika i hranljivih materija, pa se usporavaju regenerativni procesi. S druge strane, niska vlažnost vazduha u zatvorenim prostorijama - zbog zagrevanja, dovodi do isušivanja kože lica, koja gubi sjaj i postaje neprijatno zategnuta. Na kožu stresno deluje i nagla promena temperature, kada se spolja uđe u toplu prostoriju, a kao rezultat toga se javljaju iritacija, crvenilo i prošireni kapilari.

Koža trudnica je pod "stresom"

Danijela Pecarski, magistar farmaceutske tehnologije, navodi koje su najčešće propratne pojave izlaganja kože hladnoći. 

- Zimski uslovi pojačavaju isušivanje kože, pa može doći i do svraba, koji nastaje usled nedovoljne hidratacije. On se najčešće javlja na koži stomaka, kao i drugih delova tela koji su podložni "istezanju" u trudnoći.  

I trudnoća je, na neki način, stresna za kožu. Obim stomaka u trudnoći se uveća preko 50 centimetara, što je veliko opterećenje. Ukoliko je vezivno tkivo u dubljim slojevima slabije, dolazi do "prskanja" i pojave strija na koži. Tome je više podložna suva, manje elastična koža.

U svakom slučaju, buduće mame imaju dodatni razlog da obrate pažnju na negu u toku zime, zato što je pod uticajem hormona u trudnoći koža još osetljivija.

- Da izbegnete moguće probleme, koristite preparate koji mogu da stvore zaštitnu, hidrolipidnu barijeru na koži i tako povećaju njenu elastičnost i vlažnost, ili da poprave oštećenu barijeru.

Šta sve škodi vašoj koži?

Trudnicama se ne preporučuje dugo kupanje (tuširanje) u toploj vodi. Pritom treba izbegavati sapune i šampone koji dodatno isušuju kožu.

Koristite blaga sredstva ili uljane kupke, a pet minuta nakon tuširanja nanesite hidrantnu kremu za telo. To može da bude i krem protiv strija, koji sadrži sve već navedene supstance.  Preporuka je da se za izrazito suvu kožu tela koristi ulje protiv strija. Ono se upotrebljava u večernjim satima, a krem posle jutarnjeg tuširanja.

Izaberite kremu prema tipu kože

Koža i u trudnoći može da se zaštiti na više načina. Postoje supstance kao što su hijaluronska kiselina i urea - koje privlače i zadržavaju vodu u površinskom delu kože (epidermisu), i na taj način omogućavaju hidrataciju. Kreme sa ovim sastojcima se preporučuju kada je u pitanju masna ili kombinovana koža. Za normalnu kožu, koja naginje ka suvoj, treba koristiti kreme koje sadrže ši i kakao buter, jer omekšavaju kožu i stvaraju zaštitni sloj. Na taj način se sprečava dehidratacija. Tu su i takozvane okluzivne supstance, koje stvaraju zaštitni film, čime se sprečava gubitak vlage.

Probajte i prirodne preparate

Naša sagovornica Danijela Pecarski savetuje budućim mamama da za adekvatnu negu prednost daju prirodnim preparatima.

- Normalno stanje kože tokom zime se menja, a posebno u trudnoći, pa tako masna koža postaje normalna, normalna pokazuje znake suve, dok suva koža postaje veoma osetljiva, iritirana. Trudnice bi trebalo da, pre svega, izaberu prirodne preparate. Ako je koža masna, ka normalnoj - najbolje je da se  koriste dnevne kreme koje sadrže ši buter, kakao buter i ureu, ili hijaluronsku kiselinu, koja se preporučuje posle 30. godine, pošto ima anti-age dejstvo (protiv starenja). Trudnicama čija je koža suva - prijaju jače kreme. To znači da pored ši butera i kakao butera sadrže i veći procenat prirodnih biljnih ulja - kao što su maslina, badem, neven, noćurak, pčelinji vosak. Samo takva krema može da nahrani kožu i zaštiti je od daljeg isušivanja u toku zime.

Hiperpigmentacija

U trudnoći ponekad dolazi do hiperpigmentacije kože lica. Kako buduće mame mogu da se izbore sa tim problemom?

- Kada je u pitanju koža lica, pojava hiperpigmentacije - koja nastaje usled hormona, prilično je česta. Ova «maska» u trudnoći se pojačava pod uticajem UV zraka, a treba imati u vidu da se u toku zime sunčevi zraci reflektuju od snega i da je zračenje na planinama znatno jače. Zato je neophodno da se koriste kreme za lice sa zaštitnim faktorom najmanje 15.

Nega usana i ruku

Usne i ruke su takođe veoma osetljive. Često se dešava da prve "stradaju" u toku zime.

- Za usne birajte hidrantni balzam koji sadrži ši buter, avokadovo ulje i jojobu. Nanesite ga svaki put pre nego što izađete napolje. Rukama prijaju blaga sredstva za pranje, a od vetra i niskih temperatura se kao zaštita preporučuje krema koja sadrži ši buter, kakao buter, ulje badema i nevena.

Hrana u službi lepote

Za zdraviju kožu, važno je da se poveća i vlažnost vazduha u stanu. To se postiže tako što se uz radijator ili drugo grejno telo smesti posuda sa vodom, u koju može da se ubaci i neko mirišljavo ulje.

Odgovarajuća ishrana je sastavni deo nege kože. Vitamin C, na primer, koji organizmu obezbeđuju voće i povrće - neizostavan je u sintezi vezivnog tkiva, odnosno neophodan za stvaranje kolagena. On poboljšava izgled kože, održava njenu elastičnost i odlaže znakove starenja. Esencijalne masne kiseline su poznate kao «čuvari kože». Unose se maslinovim, kukuruznim, suncokretovim uljem i ribom. Pored toga, konzumiranje dosta tečnosti, posebno u vidu blagih čajeva i kompota, doprineće da se bolje osećate.