Kada priželjkujete bebu obraćate pažnju na sve one uobičajene simptome koji bi mogli da znače da ste trudni – izostanak menstruacije, mučnine, osetljive grudi... Međutim, postoje i neki drugi, manje poznati simptomi, koji mogu da ukažu na ranu trudnoću.

1. Nesanica ili loš san

Ako imate problema da uveče zaspite ili se često budite tokom noći, to može da bude jedan od simptoma rane trudnoće. Pokušajte da budete smireni i smanjite unos kofeina, da vidite da li će to pomoći.

2. Zapušen nos i krvarenje iz nosa

Definivitno nije simptom trudnoće koji biste očekivali, ali zaista, u ranoj trudnoći mogu da se jave i začepljen nos i krvarenje iz nosa.

3. Gasovi i nadutost

Ukoliko imate problema sa gasovima i nadutošću, a niste jeli ili pili ništa što vam u tom smislu ne prija, moguće je da se u drugom stanju.

4. Pojačan sekret

U različitim periodima menstrualnog ciklusa kod žena se pojavljuje va*inalni sekret, a ako primetite da je pojačan, možda ste trudni. Ako primetite da je boja drugačija nego inače ili je neprijatnog, jačeg mirisa, najbolje bi bilo da odete kod leakra.

5. Lažna menstruacija

U najvećem broju slučajeva menstruacija izostaje ako dođe do trudnoće, ali kod nekih žena se javi blaže krvarenje. To je "lažna menstruacija", odnosno implantacijsko krvarenje, do kojeg dolazi usled ugrađivanja embriona u matericu.

Ipak, imajte na umu da krvarenje, posebno ako je jako, može da bude i znak vanmaterične trudnoće ili nekih komplikacija, pa bi bilo dobro da se za svaki slučaj javite lekaru, ako već znate da ste u drugom stanju.

6. Promene u radu creva

U trudnoći se luče hormoni koji mogu da uspore rad organa, te usporedni rad creva, zatvor i slični problemi mogu da se jave na početku trudnoće. Da biste poboljšali rad creva, konzumirajte više namirnica bogatih vlaknima i unosite dovoljno vode.

7. Promene na grudima

Ukoliko su vam grudi osetljive, deluju vam veće i tvrđe, vrlo je moguće da je beba "na putu". Takođe, kod mnogih žena već na početku trudnoće areola oko bradavice počne da tamni, pa obratite pažnju i na taj simptom.

8. Gorušica

Tokom trudnoće može da dođe do otpuštanja želudačne kiseline u ždrelo, što izaziva gorušicu.

9. Metalni ukus u ustima

I za ovaj, kao i za većinu simptoma u trudnoći su krivi hormoni estrogen i progesteron. Hladni napici nekim trudnicama mogu da ublaže ove simptome.

10. Promena želje za intimnim odnosima

Kod nekih žena se već na početku trudnoće javi promena u libidu, od toga da neke trudnice imaju jaču, a neke slabiju želju za intimnim odnosima. Nemojte da brinete jer, kakva god da je situacija kod vas, to je normalno i variraće tokom trudnoće.

BONUS VIDEO:

Trudnički nos TikTok/ becky.hathaway

(Yumama/N. Z.)