Ograničenje rasta fetusa (FGR) se javlja u do 10% trudnoća. Uprkos tome što nije redak, FGR nije stanje o kome se često raspravlja. Mala beba nije uvek problem sama po sebi - neke bebe mogu biti samo sitne. „Oko 20% fetusa sa FGR će biti razvojno mali fetusi koji će biti zdravi po rođenju sa normalnim ishodom“, kaže Lin L. Simpson, lekar, profesorka za zdravlje žena na Univerzitetu Kolumbija Irving Medikal Centar. Ali FGR može ukazati na probleme za neke fetuse. Stanje može imati rani ili kasni početak, da se smatra simetričnim (kada je sav fetus slično male veličine) ili asimetričnim (neki delovi su manji od drugih) i biti blag ili težak. „FGR je složen problem koji je ujedinjen po značenju samo po svojoj definiciji“, dodaje dr Simpson.

Šta FGR može značiti za vašu trudnoću

Jedna mama prenosi svoje iskustvo: “Kada mi je dijagnostikovan FGR, ukazano mi je na nekoliko rizika. Moj specijalista za fetalnu medicinu majke (MFM) mi je rekao da imam 1 od 3 šanse za pobačaj, 1 od 3 šanse da se moja beba rodi sa teškim invaliditetom ili da bi moja beba mogla biti savršeno zdrava. U toj ranoj fazi, bilo je prerano pouzdano reći.

FGR je povezan sa mnoštvom komplikacija, uključujući perinatalni morbiditet i mortalitet. Takođe nosi povećan rizik od niske porođajne težine, problema tokom porođaja, smanjenog nivoa kiseonika, infekcije, niskog šećera u krvi i problema sa disanjem. Neke studije sugerišu da FGR može dovesti do budućih problema kognitivnog razvoja ili tekućih ograničenja rasta. Sve ovo može biti strašno čuti. Ali važno je da se prepozna da će ishodi zavisiti od uzroka, iako to nije uvek lako da se odredi. To takođe ne znači da će vaša beba imati baš takve probleme, samo na osnovu dijagnoze FGR. To jednostavno može biti samo prognoza.

„Svaki slučaj je drugačiji i što je najvažnije, mogući su povoljni ishodi“, kaže dr Simpson. „Praćenje saveta  akušera i specijaliste za MFM može pomoći u regulisanju ishoda trudnoće na koje utiče FGR.“

FGR simptomi trudnoće

“Rečeno mi je za moju FGR dijagnozu na 20-nedeljnom pregledu. FGR se obično dijagnostikuje nakon 20 nedelja trudnoće kada zdravstveni radnik počne da meri visinu fundusa ili rastojanje od stidne kosti do vrha materice. Jednostavnije rečeno, to je merenje visine u centimetrima trudničkog stomaka. Nakon otprilike 20 nedelja, visina fundusa trudnice treba da bude otprilike isti sa nedeljama trudnoće. Dakle, ako ste u 25. nedelji, visina fundusa treba da bude oko 25 centimetara. Mnogo puta neće biti fizičkih simptoma koji bi nagovestili FGR osim možda manjeg stomaka, ali to nije uvek indikativno. Pre mog 20-nedeljnog skeniranja nije bilo naznaka da je rast moje bebe bio ugrožen, iako je moj stomak bio relativno mali. Mislila sam kao prvorotka, da to nije ništa strašno i to u tom trenutku nisu nagovestili ni moji medicinski specijalisti.”

Uzroci

“Ponekad se FGR jednostavno desi i nikada nećete znati kako i zašto. Ali postoje neki faktori rizika koji su povezani sa stanjem. „FGR može biti povezan sa bolešću majke, stanjem fetusa ili disfunkcijom placente“, objašnjava dr Simpson. Može uključivati izbor načina života kao što je pušenje ili zloupotreba droga, zdravlje trudnice, infekcije kao što su toksoplazmoza ili citomegalovirus, problemi sa placentom kao što je disfunkcija placente ili abrupcija koja sprečava fetus da primi dovoljno hranljivih materija. Hromozomske abnormalnosti ili genetska stanja takođe mogu biti prisutni u dijagnozi FGR-a.

Anđela M. Paterson, specijalista za neonatalnu i perinatalnu medicinu i član odbora Nacionalnog perinatalnog udruženja, kaže da sažimanje ovih elemenata može pomoći specijalistima da leče FGR. Ona kaže da je korisno identifikovati uzrok što je ranije moguće. "Možda nećete moći da poboljšate rast sam po sebi, ali možda ćete moći nešto da uradite", dodaje ona.

Lečenje

Fetusi sa FGR-om će biti upućeni specijalistima čiji je posao da utvrde zašto je rast ograničen i šta je, ako ga uopšte ima, imalo uticalo ili moglo imati uticaja na bebu. Kada se FGR dijagnostikuje, bez obzira na nalaze ili uzrok, zdravstveni radnici će nastaviti pažljivo da prate fetus tokom trudnoće.

Prenatalna ispitivanja uključuju kontinuirano praćenje fetusa, merenje rasta, kao i praćenje otkucaja srca i protoka krvi, skrining na infekcije i amniocentezu kako bi se utvrdio ili isključio genetski uzrok. Testovi za mamu se takođe mogu preduzeti da bi se proverio visok krvni pritisak ili drugi problemi koji bi mogli da utiču. Međutim, ponekad, ovi testovi neće dati dalji uvid, a uticaj možda nikada neće biti istinski shvaćen, ili možda neće biti jasan dok beba ne stigne ili čak dok ne poraste.

U nekim slučajevima, čak i uz redovne preglede, stručnjaci će odlučiti da će FGR beba bolje napredovati ako se rodi, jer će spoljašnje okruženje za bebu biti manje neprijateljsko. Dr Paterson kaže da će zbog toga nekim mamama FGR beba biti indukovan porođaj rano, da bi im deca negovana u jedinici neonatalne intenzivne nege (NICU). „Ponekad nemamo kontrolu nad unutrašnjim okruženjem unutar materice, ali imamo malo više kontrole nad okruženjem izvan materice“, objašnjava ona.

Rađanje bebe sa FGR-om

“Pukao mi je  vodenjaku 31. nedelji i naša beba je stigla osam nedelja prerano hitnim carskim rezom. Moji lekari nikada nisu potvrdili šta je izazvalo moj FGR, iako su postojale sumnje da mi placenta ili nije pravilno implantirana, ili se blago odvojila tokom trudnoće. Moj sin je proveo pet nedelja u NICU, uglavnom da bi dobio svoju snagu jer je rođen ispod 3. percentila. Predviđanje je bilo od pomoći i zahvalna sam svom medicinskom timu što me je pripremio za ovakav ishod.”

Nakon rođenja, bebe kojima je dijagnostikovan FGR se suočavaju sa nekim dodatnim izazovima. “Nakon neonatalne intenzivne nege, moj sin je imao problema sa hranjenjem. To nije neuobičajeno za bebe sa FGR-om, jer mogu imati problema da tolerišu uobičajene količine hranjenja kada se rode, kaže Kuiler Romeo, specijalista za hranjenje u Feeding Matters.

“Moj sin je takođe imao manja kašnjenja u krupnoj motorici, poput puzanja i hodanja, jer mu je trebalo malo duže da izgradi svoje mišiće. Ali više puta mi je njegov pedijatrijski tim rekao da je „sve kako treba“ i da nema razloga za brigu u razvoju.

“Do 12 meseci je dostigao 9. percentil po težini i ogromnih 50 po dužini, što je značilo da je visok i veoma zdrav. Važno je da on nastavlja da prati svoju krivu rasta. Ovo je daleko od scenarija za koje smo se pripremali tokom trudnoće, i nadam se da će ovo dati nadu svima koji su zbunjeni dijagnozom kao što sam i ja bila.”

Kako razumeti grafikone rasta novorođenčadi

Romeo kaže da iako mnoga deca kojima je dijagnostikovan FGR sustignu vršnjake do svoje 2. godine, nekima će možda biti potrebna specijalizovana podrška u različitim oblastima kako bi se osiguralo da dostignu rast i razvojni potencijal vršnjaka.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Majka irskih trojki TikTok/taelynmacdonald