Studija je analizirala podatke više od 1.000 parova majka-dete i otkrila da postoji link između prenatalnog izlaganja parabenima, ftalatima, perfluoroalkil supstancama (PFA) i smanjene funkcije pluća dece.

PFA supstance se nalaze u mnogim kućnim proizvodima za čišćenje, ambalažama hrane, kao i posuđu otpornom na lepljenje.

Ove hemikalije, kažu stručnjaci, trudnica može da apsorbuje kroz hranu ili vodu, a onda da ih prenese bebi putem placente.

Studija je sprovedena u saradnji Instituta za globalno zdravlje u Barseloni i Francuskog instituta za globalno zdravlje i biomedicinska istraživanja. Analizirali su podatke učesnika iz Španije, Francuske, Grčke, Litvanije i Norveške, i otkrili da je 85 trudnica bilo izloženo ovim hemikalijama i 125-oro dece (nakon rođenja).

Naučnici su spirometrijom merili funkciju pluća kod dece kada su napunila šest godina, a zatim ponovo kada su napunila 12 godina. Utvrdili su da je u devet slučajeva izloženost hemikalijama oštetila funkciju pluća kod dece, a otkrili su i da su najveći krivci za to disononil ftalat i di-etilheksil ftalat. Obe supstance se nalaze u mnogim plastičnim proizvodima i mogu se apsobrovati u telo kroz kožu.

Dr Martin Vrijhajd ističe da je važno preduzeti preventivne mere kako bi se šteta po zdravlje bebe sprečila – počevši od toga da bi trebalo bolje i detaljnije ispisivati sastojke na ambalaži, do toga da bi trudnice trebalo da što je više moguće izbegavaju izloženost hemikalijama.