Godišnje doba u kojem se dete rodi može da utiče na njegove određene osobine, i to nije stvar astrologije, već to potvrđuju određene naučne studije. Opsežna istraživanja koja su sprovedena u periodu od sedam godina dokazuju da je veća verovatnoća da će beberođene zimi izrasti u velike, bistre i uspešne odrasle u odnosu na letnje bebe.

Studiju, koju su vodili naučnici sa Univerziteta Harvard i koja je pratila razvoj 21.000 dečaka i devojčica širom sveta pokazuje da su postojale velike sezonske varijacije kada su u pitanju težina, dužina, visina, veličina glave i mentalne sposobnosti.

Istraživači veruju da efekti sezonskih varijacija u ishrani, hormonima, temperaturi, izlaganju sunčevoj svetlosti i virusima i drugim infekcijama mogu uticati na bebine karakteristike na trudnu majku i fetus u rastu.

Američki i australijski psihijatri i antropolozi sa Univerziteta Harvard i Kvinslend izmerili su decu i uradili mentalne i motoričke testove pri rođenju, sa osam meseci, četiri i sedam godina.

U poređenju sa letnjim porođajima, oni koji su rođeni zimi bili su znatno duži pri rođenju, a teži su, viši i imali su veći obim glave sa sedam godina. Takođe su imali veće rezultate u nizu obaveštajnih vežbi. Do sedme godine, deca rođena u zimu i proleće bila su 210 g teža, 0,19 cm viša i imala su obim glave znatno veći od dece rođene u leto i jesen. Rezultati takođe pokazuju da su bebe rođene zimi bile najduže, dok su bebe rođene u zimu i proleće imale najveću težinu u dobi od sedam godina i bile su i najviše.

Istraživači zaključuju: "Ukupni obrazac nalaza je da su bebe rođene tokom zime/proleća i "veće" po antropometrijskim varijablama i "pametnije" po odabranim neurokognitivnim varijablama."

Nova studija je najnovija – i najveća – u nizu projekata širom sveta čiji je cilj procena uticaja godišnjih doba na ljudsko zdravlje, dugovečnost i fizički i intelektualni razvoj. Naučnici sa nemačkog prestižnog Instituta za demografska istraživanja Maks Plank objavili su 2002. godine da ljudi rođeni u jesen žive duže od onih koji su rođeni u proleće i da ne obolevaju u starosti.

Proučavajući popisne podatke iz Danske, Austrije i Australije, institut je takođe otkrio sezonsku vezu sa očekivanim životnim vekom starijih od 50 godina. U Austriji, na primer, ustanovljeno je da odrasli rođeni između oktobra i decembra žive oko sedam meseci duže od onih koji su rođeni. između aprila i juna.

Smatra se da su promene u ishrani i sezonske infekcije u srcu ovog fenomena. "Majka koja se porodi u proleće provodi poslednju fazu trudnoće zimi, kada će jesti manje vitamina", rekla je Gabrijele Doblhamer, jedna od naučnica koje su sprovele istraživanje. "Kada prestane da doji i počne da daje svojoj bebi normalnu hranu, to je u vrućim nedeljama leta – kada su bebe sklone infekcijama digestivnog sistema."

Godišnje doba rođenja takođe može uticati na to da li je osoba optimista ili pesimista. Ipak, letnje bebe imaju vedriji izgled od "gunđanja" rođenih u zimskom periodu.

Američki i australijski istraživači nude niz objašnjenja za takve razlike u ranim godinama života. Jedna teorija je da izlaganje fetusa promenljivim sezonskim faktorima kao što su temperatura, padavine i ultraljubičasto zračenje može biti odgovorno.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

HRABRA MAJKA DECE SA SMETNJAMA U RAZVOJU NAŠLA NAČIN DA IM ULEPŠA DETINJSTVO: "To je moj život, ja sam ga prihvatila" Kurir televizija