Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKA TREBA DA BUDE TEŽINA DETETA OD 2. DO 14. GODINE: Tabela pokazuje da li postoji rizik od gojaznosti ili mršavosti

Autor Teodora Andrić

Koja je zdrava težina kod deteta od 2. do 14. godine - proverite tabelu da li postoje velika odstupanja od norme!

 Koja je zdrava težina kod deteta od 2 do 14 godine. Izvor: Shutterstock

Da biste razumeli koliko se dete pravilno razvija, važno je pratiti njegovu težinu- jedan od glavnih pokazatelja zdravlja: "Rast i razvoj deteta su odlučujući znaci po kojima ocenjujemo njegovo ukupno zdravlje i odsustvo bolesti. Ovi znaci su stabilni, a njihova kršenja ukazuju na potencijalne probleme" objasnio je Nikolaj Komov, ruski pedijatar.

Odmah nakon rođenja bebe, u prvih nekoliko dana, lekari svakodnevno prate telesnu težinu bebe kako bi pratili njeno stanje. Vaganje deteta tokom narednih meseci i godina omogućava vam da pratite njegov rast i razvoj. Pored toga, ovaj indikator vam omogućava da pravilno dozirate lekove za svoju bebu. Podaci o njihovoj težini mogu da pomognu da regulišete način ishrane.

Različiti faktori mogu uticati na težinu deteta:

Faktori koji mogu uticati na situaciju uključuju, posebno, psihološke. Kod starije dece, previše pažnje na njegovu težinu od strane porodice i prijatelja može izazvati stres:

"U slučaju viška kilograma, morate veoma pažljivo razgovarati sa detetom o njegovom izgledu, izbegavajući negativne ocene: "debeo si", "izgledaš užasno" itd.", dodala je Ruzana Avanesjan, pedijatar iz Moskve.

Prema rečima stručnjaka, to može dovesti do ozbiljnih poremećaja u ishrani.

"Postoji mnogo faktora koji utiču na visinu i težinu deteta. Lekari ih dele na genetske (više od 100 poznatih gena uključeno je u procese kodiranja odgovornih za fizički razvoj) i hormonske (insulin, tiroidni hormoni, somatotropni hormon, au adolescenciji i androgeni hormoni)", rekao je pedijatar Nikolaj Komov.

Kolika treba da bude težina deteta od 2. do 14 godine?

Svako dete se razvija na svopj način i ne mogu svi imati istu težinu, posebno kada se uzme u obzir i visina. U nastavku vam donosimo normu prema SZO, ali nemojte da se zabrinete ukoliko su broje različite u odnosu na vaše dete, ali ukoliko su odstupanja velika, konsultujte se sa pedijatrom.

Prema SZO, standardi težine za decu od dve do 14 godina - pogledjate u tabeli ispod!

 Težina deteta od 2 do 14 godine.jpg Izvor: https://ria.ru/

Pročitajte i - U TABELI POGLEDAJTE PROSEČNU TEŽINU I VISINU DETETA PO GODINAMA

Prekomerna težina se smatra kada su masne naslage štetne po zdravlje i utiču na kvalitet života. Odstupanje od norme je i premala težina, što može ukazivati na zdravstvene probleme.

Uzroci

Glavni razlog za višak kilograma je nesklad između ishrane i potrošnje energije tela: "Kada dete unese više kalorija nego što potroši. Telo pretvara sve višak kalorija u masne naslage", objasnila je Ruzana Avanesjan .

Prema rečima stručnjaka, povećanje telesne težine može biti znak hormonalnih poremećaja i bolesti centralnog nervnog sistema, ali u takvim slučajevima višak kilograma nije jedini ni glavni simptom.

Postoje faktori koji povećavaju rizik od gojaznosti:

  • nezdrave navike u ishrani: većina ishrane dolazi od brze hrane, peciva, slatkih gaziranih napitaka
  • navika sedentarnog načina života: dete nema redovne sportove u svom životu, a većinu vremena provodi na kauču na telefonu
  • naslednost: ako roditelji imaju prekomernu težinu, onda dete takođe ima rizik od gojaznosti
  • hrana je način da se nosi sa stresom: ako roditelji redovno teše dete slatkišima, ono razvija naviku da "jede" iz dosade i iz lošeg
  • raspoloženja
  • nesvesno jedenje: ako je dete stalno prinuđeno da jede više nego što želi, prestaje da oseća kada je sito i redovno se prejeda;
  • nedostatak sna: ako dete redovno ne spava dovoljno, menja se njegov hormonski nivo i povećava se apetit – posebno žudi za
  • slatkišima. To dovodi do prejedanja.

Razlozi za malu težinu su loša ishrana dojilje, neuravnotežena/nedovoljna ishrana, razne bolesti (na primer, alergije na hranu ili hormonski poremećaji), stresne situacije, uzimanje lekova itd.

Kom lekaru treba da se obratite?

Ako vaše dete ima manju telesnu težinu, prvo se obratite svom pedijatru:

"Doktor će proceniti problem i po potrebi uputiti dete gastroenterologu, jer najverovatnije nešto nije u redu sa apsorpcijom hranljivih materija. Možda ćete morati da posetite druge specijalizovane specijaliste, jer problem može biti nefrološki, kardiološki ili urološki", rekla je pedijatar Ana Zavjalova, vanredna profesorka odeljenja opšte medicinske prakse Sankt Peterburgskog državnog pedijatrijskog medicinskog univerziteta.

Prema rečima stručnjaka, dešava se da postoji neka vrsta bolesti koja ne dozvoljava detetu da pravilno raste. Ako roditelji primete višak telesne težine, onda dete treba odvesti kod pedijatra, a potom i kod endokrinologa.

(Yumama)

BONUS VIDEO.

Pogledajte

01:00
Simptomi autizam kod dece
Izvor: Tiktok/happy_ville
Izvor: Tiktok/happy_ville

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica