Dok je u materici, mamin stomak je za bebu ceo svet. Evo koje neobične stvari radi dok čeka da se upozna sa svojim roditeljima:

1. Sluša i uči
Do kraja drugog polugodišta sluh deteta je već prilično razvijen. Istraživanja su pokazala da bebe kojima se čita ili peva dok su još u materici kasnije lakše komuniciraju. Takođe, one prepoznaju mamin glas. Koliko god čudno zvučalo, bebe počinju da uče već u majčinom stomaku.

2. Igranje
Ultrazvučna tehnologija može zaista da uhvati trenutke kada se beba igra u stomaku. Obično je glavna igračka za bebu pupčana vrpca. Pa, ako buduća majka očekuje blizance, oni će međusobno komunicirati tokom cele trudnoće.

3. Štucanje
Ako trudnica oseti sitno drhtanje u stomaku, onda je ovaj čudan osećaj obično štucanje bebe. Ovo majci može izgledati kao mali ritmični trzaji; za neke ih je više, a za druge manje.

4. Disanje
Buduće majke željno iščekuju bebin prvi udah. U stvari, bebe počinju da vežbaju disanje mnogo pre rođenja. One plivaju u amnionskoj tečnosti, udišući je i izdišući je kao da udišu vazduh. Na ultrazvuku ponekad možete videti kako beba usisava i ispumpava tečnost nazad, a njeni sićušni grudni koš se podiže i spušta.

5. Miris
Čudno je, ali beba zapravo miriše u materici. Istraživanja su pokazala da bebe reaguju na mirise. Činjenica je da miris prenosi kroz amnionsku tečnost, koja često sadrži tragove hrane dok se filtrira kroz placentu. A ako se mama ovoga seti, to će dodati potpuno nove aspekte njenoj ishrani.

6. Zevaju
Da, čak i nerođene bebe imaju periode sna i budnosti. Bebe zevaju dok su u majčinom stomaku. Istraživanja pokazuju da skoro svako dete to radi. Međutim, zevanje ne mora da znači da je pospano. Naučnici misle da to ima neke veze sa nervnim sistemom.

6. Pravljenje lica
Prema studiji britanskih naučnika, bebe su u stanju da naprave čak 19 pokreta lica u trećem tromesečju, da izraze tugu, radost, nezadovoljstvo, pa čak i da se osmehnu, ali to su uglavnom sve refleksi.

7. Plakanje
Naučnici su dugo dokumentovali plač beba u materici. To nisu prave suze, već tihi zvuci koji izbijaju iz deteta, slični jecaju, prigušeni plodovom vodom.

8. Sisanje palca
Nakon rođenja, bebe će staviti bilo šta u usta - od svoje omiljene igračke do smeća koje nađu ispod sofe. I, naravno, prsti. Ali ispostavilo se da je ova tendencija vidljiva već kada su u majčinom stomaku. Koristeći ultrazvuk, lekari su primetili da se neke bebe umiruju palcem na isti način na koji bi to kasnije radili sa dudom. Ovo je navika koja počinje veoma rano.

9. Osećaju ukus
Bebin jezik i usta se razvijaju rano, a do devet nedelja imaju čak i sitne pupoljke ukusa. Bebe gutaju amnionsku tečnost da bi okusile tragove onoga što njihova majka jede i pije.

10. Spavanje
Istraživanja su pokazala da bebe prolaze kroz REM san. O tome svedoči brzo kretanje očiju, koje se javlja i kod odraslih tokom dubokog sna.

11. Osećaju dodir
Neke mame vole da trljaju stomak i osećaju pritisak kao odgovor. Prema rečima lekara, tačno je da bebe reaguju na dodire i tapšanje po stomaku. A ovo je veoma važan deo njihovog razvoja mozga.

12. Osećaju stres
Prema istraživanjima, neki od pokreta bebe u majčinoj utrobi mogu biti uzrokovani stresom koji majka doživljava. Pored toga, lekari su uvereni da stres koji majka doživljava utiče na rast i razvoj bebe.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Beba progovorila TikTok/energyrising