Bebe spoznaju mnoge stvari i nauče puno toga pre nego što se rode, na prmer kako da gutaju, mogu da sisaju prst, da reaguju na različite nadražaje, prepoznaju mamin glas, razumeju kada je izvor svetlosti usmeren na njih, plaše se glasnih zvukova, osećaju vibraciju i dodir stomaka, prave salto kada žele da se kreće itd. Bebe uče one veštine koej su im potrebne u prvim anima nakon rođenja, a istraživanja pokazuju da čak uče i kako da plaču.

U majčinom stomaku, beba je okružena amnionskom tečnošću (plodovom vodom) koja ga pouzdano štiti od virusa, bakterija, spoljašnjih iritacija i svih vrsta nevolja. Bebama je udobno i lepo u maminom stomaku, ali zašto onda plaču?

Međutim, plač nisu samo suze. One će se pojaviti kod bebe samo mesec i po dana nakon rođenja. Snimci sa ultrazvuka pokazuju da beba daje jasne znake da plače i bez suza: mršti se i pravi karakterističnu grimasu, otvara usta i trza bradu kao da isprekidano grčevito uzdiše, kao da jeca, i zastaje dok izdiše, kao da se smiruje.

Za ovaj fenomen naučnici su smislili poseban termin - "neonatalni plač". Razlikuje se od plača nakon rođenja po tome što beba još uvek ne zna da pravi zvukove. Inače, u jednom slučaju, studija je pokazala da je dete počelo da plače u trenutku kada je počeo porođaj - to je bila njegova reakcija na pojavu kontrakcija i nelagodnost povezane sa njima.

Plakanje je veoma važna veština u prvom periodu za bebe. Da biste plakali, potrebno je da nekoliko sistema tela istovremeno radi nesmetano. Na kraju krajeva, i mišići i disanje su uključeni u plač. Stoga je plakanje važna prekretnica u razvoju fetusa. Ova sposobnost znači da njegov mozak, nervni sistem rade i razvijaju se kako treba, bez odstupanja.

"Plač je mehanizam preživljavanja u bukvalnom smislu te reči. On garantuje da će dete biti u stanju da jasno stavi do znanja da je bolesno, da mu je neprijatno, da mu je potrebna pomoć", kažu naučnici.

Beba savlada plač kao veštinu već u 20. nedelji unutarmateričnog razvoja. U ovom trenutku ona već zna kako da koordinira respiratorne pokrete, pomera vilicu, podrhtava bradom, ispruži jezik i guta. Još jedan znak je i to da prevremeno rođene bebe znaju da plaču. Čak i one bebe koje su rođene u 24. nedelji već mogu da ispuštaju odgovarajuće zvuke i reaguju na buku iz okoline.

Majka ne može da oseti bebin plač u stomaku, za razliku od bebinog štucanja. To se može videti samo na ultrazvuku, ali verovatnoća da ćete uspeti da uhvatite ovaj trenutak je mala.

Izvor: Yumama