Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE OČI MOG DETETA POSVETLETI ILI POTAMNETI: Evo koje će boje najverovatnije biti i kada poraste

Autor Jasna Drenovac

Boja očiju deteta zavisi od oba roditelja, a genetika neretko ume da iznenadi.

 Kako predvideti boju očiju bebe .jpg Izvor: Shutterstock

Često se pitamo još tokom trudnoće, na koga će dete više ličiti, pogotovu kada je boja očiju u pitanju. Plavooke, zelene ili crne oči bebe, teško mogu da se unapred odrede a njihova nijansa vrlo moguće i da će se menjati tokom vremena.

Mogu li da pogodim boju?

Ako oba roditelja imaju istu boju očiju, postoji velika šansa da će i beba deliti tu boju. Ako imate različite boje očiju, teže je pogoditi.

Kada govorimo o boji očiju, govorimo o šarenici koja okružuje crnu zenicu u centru oka. Iris dobija svoju boju od proteina koji se zove melanin. Plave oči imaju najmanju količinu melanina. Oči sa više melanina su zelene. Što se više melanina proizvodi, to su oči tamnije i smeđe.

Dva gena, OCA2 i HERC2, utiču na proizvodnju melanina i stoga određuju boju očiju bebe. Oba roditelja prenose kopije svojih OCA2 i HERC2 gena svom detetu. Ono što se tada dešava postaje malo komplikovano, jer su neki geni dominantni nad drugima, a mutacije ponekad utiču na to kako geni funkcionišu. Nekoliko drugih gena takođe igra ulogu u određivanju boje očiju. Zbog ovih faktora, nemoguće je tačno predvideti boju očiju vaše bebe pre nego što se ona rodi.

Kada će biti određena boja očiju?

Kod nekih beba, ćelije koje proizvode melanin u šarenicama nastavljaju da rade i nakon rođenja. Dakle, ako je vaša beba rođena sa plavim očima, one mogu ostati te boje - ili njene šarenice mogu postepeno potamniti u dublju nijansu plave ili do zelene, boje lešnika ili braon. Ta promena se uglavnom dešava tokom prve godine života. Do njenog prvog rođendana, oči vaše bebe će verovatno biti određene u trajnu boju.

Pročitajte i tekst: Kako danas izgleda beba sa najlepšim očima

Genetika boje očiju

Prema dr Dubou, boju očiju bebe određuju tri odvojena gena, pri čemu genetičari u potpunosti razumeju samo dva gena. Genetski gledano, smeđe oči su dominantne nad zelenim i plavim očima, a zelene oči su dominantne nad plavim očima. Plave oči su rezultat recesivnog gena.

Beba koja nasledi gen za smeđe oči od jednog od svojih roditelja imala bi smeđe oči. Međutim, ako beba nasledi dva recesivna gena, beba bi mogla da završi sa plavim očima. Treća osobina koja još uvek nije u potpunosti shvaćena odnosi se na lešnik boju, sive i oči različitih kombinacija. Ovaj gen je takođe uzrok, što neke bebe imaju oči koje ne odgovaraju očima njihovih roditelja, u genetskom smislu.

Boja pri rođenju

Boja očiju bebe pri rođenju ne mora nužno da ukazuje na njenu trajnu boju očiju. Doktorka Ana Kaplan ističe da melanin u oku nije u potpunosti razvijen ni kod novorođenčadi, pa čak ni kod beba. Većina beba će imati potpuno razvijen melanin od 6 meseci do godinu dana, ali ne uvek.

U stvari, neki ljudi imaju boju očiju koja se i dalje dobro menja u adolescenciji, a ponekad čak iu odraslom dobu. Obično će oči potamniti tokom vremena i neće postati svetlije.

Svetljenje boje očiju tokom vremena

Dr Kaplan napominje da iako oči obično potamne tokom vremena, kod beba može doći do posvetljenja. Bebe rođene sa tamnosmeđim očima ili koje razviju tamno smeđe oči tokom prve godine života imaće oči koje ostaju tamno smeđe.

Međutim, bebe sa plavim, lešničkim, zelenim ili svetlo smeđim očima mogu vremenom posvetleti.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:24
Pedijatar otkriva na šta treba da pazite kada detetu kupujete obuću
Izvor: Tiktok/paulthepodiatrist
Izvor: Tiktok/paulthepodiatrist

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica