Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Život trudnice: Zašto moja beba u stomaku štuca?

Šta izaziva fetalno štucanje i zbog čega ono mora da se kontroliše, saznajte u tekstu koji sledi.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Mnoge buduće mame se pitaju šta to njihova beba radi kada počnu da osećaju pomalo čudne ritmičke pokrete u svom stomaku. Veoma se iznenade kada saznaju da njihovo nerođeno čedo štuca! Međutim, činjenica je da većina beba štuca dok je u materici - neke i svaki dan, pa čak i više puta dnevno.

Nedavno sprovedene studije su pokazale da štucanje može da počne već u šestoj nedelji nakon začeća. Fetalno štucanje može kod buduće majke da izazove uznemirenost kada ga prvi put oseti, posebno ako joj je to prva trudnoća. Ali, ono u potpunosti predstavlja normalnu pojavu, tako da nema razloga za brigu. Neki lekari čak smatraju da je to znak da je plod u „dobrom“ stanju, da je zdrav!

Kada se javlja?

U nekim slučajevima, nerođena beba počinje da štuca veoma rano, već u prvom tromesečju, mada je mala verovatnoća da trudnica to primeti. Inače, samo zreliji fetusi štucaju u majčinoj utrobi, jer njihov centralni nervni sistem mora da bude adekvatno razvijen da bi to omogućio. Štucanje je blago i u drugom tromesečju, pa često prolazi nezapaženo. Ipak, moguće je da se uoči na ultrazvuku (uz pomoć kolor Dopplera), tokom prenatalnog pregleda, kada se proveravaju srčani tonovi ploda (otkucaji bebinog srca). U trećem tromesečju, štucanje može da bude veoma očigledno. Naravno, ne štucaju svi fetusi u istom periodu, niti istim intenzitetom - pojedini to čine povremeno, neki svakog dana, a drugi čak nekoliko puta u jednom danu. Zanimljivo je da će mnoge bebe nastaviti sa istim obrascem štucanja i nakon što se rode. Naime, ustanovljeno je da bebe koje su često štucale dok su bile u materici, nastavljaju da to čine istim intenzitetom i kao novorođenčad.

Povezane vesti

Kako izgleda?

Štucanje ploda je u principu lako uočiti jer izaziva jasne, specifične „trzaje“, nekad poput vrlo blagih grčeva. Pojedine trudnice ga opisuju kao pomalo čudan, pulsirajući osećaj. Doduše, ne može uvek sa sigurnošću da se razlikuje od drugih pokreta ploda - da li se on samo pomera, ili je u pitanju štucanje. To je zato što placenta (posteljica) može da deluje kao svojevrsna barijera. Ipak, za razliku od bebinih pokreta, prevrtanja, „udaraca“ i „šutiranja“, koji se osećaju na određenom području maminog stomaka, fetalno štucanje uzrokuje pokretanje celog stomaka! Ponekad u trećem trimestru može da bude i vidljivo. Neke trudnice primete epizode štucanja ploda - koje se oseća kao niz malih ritmičkih pokreta, nekoliko puta dnevno. Ako se pitate da li je bebi u vašem stomaku štucanje neugodno, budite bez brige. Naime, ispitivanjima je ustanovljeno da nju to uopšte ne uznemirava.

Šta ga izaziva?

Stav pojedinih stručnjaka je da do štucanja dolazi kada fetus udahne ili proguta plodovu vodu, odnosno amnionsku tečnost kojom je okružen - što je sasvim normalno, jer to je jedan od načina njenog eliminisanja. Kada se to desi, plodova voda ulazi u pluća, pa je moguće da se nadraži dijafragma - koja se steže i brzo kontrahuje, što rezultira štucanjem. Inače, fetus ne diše plućima, već preko gasova, a kiseonik dobija iz majčine krvi, preko posteljice i pupčane vrpce.

Da li ima neku ulogu?

Naučnici smatraju da štucanje predstavlja način da fetus ojača svoju dijafragmu, pripremajući je za disanje izvan materice, odnosno pripremajući pluća za zdravu respiratornu (disajnu) funkciju nakon rođenja. Zbog toga štucanje može da postane jače u svakoj narednoj nedelji trudnoće. Prema nekim studijama, može da pomogne i da se regulišu bebini otkucaji srca tokom trećeg tromesečja. Osim toga, prema istraživanju francuskih naučnika, postoji mogućnost da štucanje tokom prenatalnog razvoja pomaže da se razvije bebina motorna funkcija sisanja i gutanja nakon rođenja. 

Zbog čega mora da se kontroliše?

Fetalno štucanje ne utiče na zdravlje ploda, niti trudnice. Ali, iako je bezazleno, potrebno je da se prati.

Dnevnik štucanjaBilo bi zanimljivo da vodite evidenciju kada vaše nerođeno čedo štuca, uz navođenje okolnosti u kojima se dešava. Obratite pažnju i da li je ono povezano sa nekom vrstom hrane, pa, ako jeste, konsultujte se sa lekarom da li bi, možda, trebalo da je izbegavate. 

Naime, veoma retko se dešava, ali je moguće da u nekim slučajevima bude povezano sa kompresijom pupčane vrpce (pritiskom na nju). To je ozbiljan problem, koji može da uzrokuje fetalni distres, odnosno ugroženo snabdevanje ploda kiseonikom. Do toga dolazi kada se pupčana vrpca obmota oko njegovog vrata. Najčešće se manifestuje promenama u srčanoj akciji ploda: frekvencija srca fetusa (srčani otkucaji) se povećava, dok protok krvi iz pupčanika za fetus slabi, što uzrokuje fetalne pokrete i štucanje. Takođe može da se ogleda i u zamućenju plodove vode mekonijumom (prvom stolicom). Zato, ako trudnica primeti iznenadnu, naglu učestalost ili promenu u jačini ili dužini fetalnog štucanja (na primer, duže od deset minuta), trebalo bi da o tome obavesti svog lekara. Pregled ultrazvukom će pokazati da li, eventualno, ima problema sa pupčanom vrpcom (da nije možda zapetljana).

Povezane vesti

Opustite se!

Nema razloga da budete zabrinuti zbog fetalnog štucanja, posebno ako je sve ostalo u redu što se tiče vaše trudnoće. Važno je da ostanete mirni, a pokušajte i da smirite bebu u vašem stomaku kada osetite da štuca – pričom, pevušenjem, maženjem stomaka... Takav kontakt jača vezu sa nerođenim detetom, a i vama će pomoći da se smirite. Jednostavno se opustite i uživajte u osećaju koji izazivaju pokreti bebe u vama. 

Tekst: Snežana Damnjanović Mitić

Povezane vesti

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica